EVO ŠTA IZAZIVA VISOK PRITISAK I DIJABETES: Doktorica objasnila, NEMA veze sa vašom genetikom – ovako narušavate zdravlje

Zanimljivosti

EVO ŠTA IZAZIVA VISOK PRITISAK I DIJABETES: Doktorica objasnila, NEMA veze sa vašom genetikom – ovako narušavate zdravlje

Visok pritisak, gojaznost i dijabetes smatraju se civilizacijskim bolestima, doktorka je objasnila i zašto!

Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga komentarisala je zdrave navike, greške pri držanju dijete i detoksikaciji, kao i bolesti koje se nazivaju “civilizacijskim”.

Visok pritisak, dijabetes ili gojaznost nisu stanja s kojima su naši preci imali toliko problema, zbog čega se smatraju tekovinom modernog vremena. Profesorka je pričala i o tome koliku genetika ulogu igra, i slikovito to opisala primjerom. Da li smijemo da se oslanjamo na genetiku, ili je važnije šta radimo tokom života, bez obzira na to šta je u genetskom kodu “zapisano”?

“Zanimljiva je priča o genetici, antiejdžing priča je moderna, i onda tako kažu, jeste, ko ima gen za dugovječnost, taj će da živi dugo. Postoje registri ljudi koji žive duže od 100 godina, i kod njih nađu gene koji da su utvrđeni kada su bili djeca, neko bi im rekao da neće dožijveti odraslo doba”, rekla je ona.

“Genetika nije sudbina, način života je nešto što je jako bitno u priči o našem ukupnom zdravlju. Ja bih to rekla, i ako nemate dobru genetiku a ponašate se kao kockar početnik u Las Vegasu, onda ćete dobru genetiku brzo istrošiti i izazvaćete mnoge od bolesti koje inače zovemo civilizacijskim. Nije im džabe ime takvo, one su tekovine načina života. To su i gojaznost, i visok pritisak, i dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i da ne nabrajam, ima ih mnogo. Sve te bolesti, ako ne možemo da ih izbjegnemo, onda možemo da ih odložimo za duboku starost”, rekla je ona i prepričala razgovor sa svojim pacijentom.

“Živimo sve duže i duže, ne znam da li je starost privilegija ili nije. Jedan pacijent mi je definisao cijelu priču na najbolji način, skinuo je skoro 50 kilograma, i kada je prestao da pije lijekove za šećer i pritisak, kaže on meni – doktorka, ne misliš valjda da treba da umrem zdrav? Pa, to jeste ideja medicine okrenute prevenciji”, kazala je profesorka i dodala da su tri stvari osnova dobrog zdravlja.

“Dobra, kvalitetna ishrana i fizička aktivnost koju mnogi zaboravljaju su preduslov zdravlja”, rekla je ona.

(MONDO)