OVA HRANA JE NAJGORA ZA ŽELUDAC – A SVI JE JEDEMO: Izaziva nadimanje, grčeve i bolove!

Zdravlje

OVA HRANA JE NAJGORA ZA ŽELUDAC – A SVI JE JEDEMO: Izaziva nadimanje, grčeve i bolove!

Ovako iskombinovana hrana može da izazove probavne tegobe, a posebno bi osobe sa osjetljivim stomakom trebalo da ih izbegavaju.

Voće sa ostalom hranom

Voće je najbolji izvor vitamina i antioksidanata, ali ono sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu, pa to dovodi do usporavanja varenja druge hrane. Pored toga voće uzrokuje i nadimanje. Da bi ste izbjegli negativan uticaj voća najbolje ga je konzumirati na prazan želudac.

Meso, riba i mliječni proizvodi

Još jedna kombinacija koja je često prisutna na ovdašnjim trpezama. Ono što je ovde loše je to što ova kombinacija vrlo loše utiče na sistem za varenje. Ako želite da telo iskoristi sve hranljive sastojke iz mesa i mliječnih proizvoda, onda je najbolje iste jesti odvojeno.

Dakle meso treba jesti u kombinaciji sa povrćem. Takođe važi i za mliječne proizvode poput sira, kajmaka, pavlake. Ove namirnice je najbolje konzumirati sa povrćem.

Meso i krompir

Ovo je već tipična kombinacija na ovim prostorima koja se nikako ne preporučuje. Proteini iz mesa se vare u želucu, dok se skrob iz krompira vari u tankom crijevu. Dokazano je da ova kombinacija usporava metabolizam, što za posljedicu ima ubrzano gojenje.

Mlijeko i bilo šta drugo

Mnogima je teško da prihvate činjenicu da je mlijeko obrok sam za sebe i da ga ne treba miješati sa drugim namirnicama. Razlog ovome je što je varenje mleka vrlo složeno. Jedina preporučljiva stvar koju možete kombinovati sa mlijekom jeste med, jer zajedno mogu povoljno da deluju na mikrobe. (novi.ba)