Ako vam nedostaje energije, ovaj neobičan i jednostavan doručak spasit će dan…

Zdravlje

Ako vam nedostaje energije, ovaj neobičan i jednostavan doručak spasit će dan…

Doručak bi trebao biti jednostavan obrok – s jednostavnim namirnicama i brzom pripremom.

Na taj način nećete ga preskakati.

Ideja koju vam danas donosimo uključuje batat – namirnicu bogatu vitaminima A i C, B6, magnezijom i kalijem te jaje kojim u ovom doručku osiguravamo proteine zatim tahini i zeleno lisnato povrće. Sve ove namirnice (od kojih većinu možda inače ne jedete za doručak) osigurat će vam izbalansiran obrok, a možete ga jesti i kao ručak te večeru.

Tost od batata – slatkog krompira

SASTOJCI:

2 veća batata
1 žlica limunova soka
2 žlice tahinija
prstohvat soli
zelena salata endivija (ili prema izboru)
2 velika jaja
svježe mljeveni papar

PRIPREMA:

Narežite batat na šnite – otprilike debljine tosta. Stavljajte ih u toster po dvije i zagrijte na najvišu temperaturu. Kada su gotove, okrenite i stavite ponovo u toster te ponovite postupak.

Postupak ponovite još jednom odnosno dok batat ne poprimi smeđu boju. Batat možete i peći u pećnici na otprilike 180 stupnjeva oko 15 minuta. U zdjeli pomiješajte sok od limuna, tahini, sol i dvije kašice vode.

Ubacite u smjesu salatu i promiješajte te ostavite sa strane.

Na kraju pripremite poširana jaja – zavrijte vodu u većem loncu. Jaje razbijte u manjoj zdjeli i nježno ga dodajte u vrelu vodu koju ste prethodno promiješali. Jaja kuhajte oko dvije do četiri minute. Jaja ocijedite na papirnatim ručnicima.

Na tanjur stavite pečeni batat, dodajte salatu i na kraju poširano jaje te sve začinite svježe mljevenim paprom. haber.ba