Noćno znojenje: Evo zašto se to događa i kako si možete pomoći

Zanimljivosti

Noćno znojenje: Evo zašto se to događa i kako si možete pomoći

Svakako valja prvo razgovarati s liječnikom opće prakse ako vam se redovito javlja noćno znojenje kako biste provjerili postoji li neko stanje u vašem tijelu koje bi to moglo uzrokovati

Ako vam se često dogodi da uđete u topli krevet u udobnoj pidžami spremni za dobar san, ali se probudite usred noći i osjetite kako vam curi znoj s lica, niste jedini. Naime, s noćnim znojenjem se bori velik broj ljudi.

To remeti san, što može imati trenutne zdravstvene posljedice. U nastavku saznajte zašto se javlja noćno znojenje i kako ga zaustaviti. Odgovore na ta pitanja dali su educirani stručnjaci.

Što uzrokuje noćno znojenje?
Za početak, sasvim je normalno znojiti se tijekom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti vjerojatnijim. Iako se misli da je znojenje u snu veći problem ljeti, ono zapravo može postati problematičnije zimi.

– Temperature naglo padaju i počinjemo se umotavati u slojeve, pojačavamo centralno grijanje i smotamo se u svoj teški poplun što u nekim slučajevima neizbježno dovodi do jakog znojenja ispod pazuha tijekom spavanja, ostavljajući posteljinu vlažnu – objašnjava dr. Baldeep Farmah, estetski liječnik i osnivač Dr Aesthetica.

No, noćno znojenje postaje problem kada ono postane pretjerano (natopljena odjeća i znojne plahte) i događa se čak i kada nije toplo.

Mogući uzroci su:

menopauza (valovi vrućine)
stres i tjeskoba
nizak šećer u krvi
hiperhidroza (pretjerano znojenje)
upotreba alkohola i droga
lijekovi (antidepresivi mogu uzrokovati prekomjerno znojenje)
Kako liječiti noćno znojenje?
Valja razgovarati s liječnikom opće prakse ako vam se redovito javlja noćno znojenje kako biste provjerili postoji li neko zdravstveno stanje koje bi to moglo uzrokovati.

Ako liječnik misli da je noćno znojenje nuspojava lijekova, onda može preporučiti alternativu. Za žene koji prolaze kroz menopauzu, liječnik može preporučiti i hormonsku terapiju.

No, ako noćno znojenje nema očiti uzrok, postoji nekoliko mogućnosti liječenja za olakšanje stanja.

– Liječnik opće prakse može propisati jači antiperspirant koji sadrži aluminij klorid heksahidrat, a u ekstremnim slučajevima, neki se oboljeli mogu odlučiti za liječenje niskonaponskom električnom strujom poznatom i kao iontoforeza ili čak operaciju za uklanjanje ili onesposobljavanje žlijezda znojnica. Tablete koje sadrže propantelin također su dostupne preko liječnika opće prakse – objasnio je dr. Baldeep.

Popularan lijek za prekomjerno znojenje je uporaba botoksa, koji djeluje tako da blokira živčane signale i na taj način smanjuje aktivnost žlijezda znojnica u određenim područjima.

Plastični i estetski kirurg dr. Aoife Turner objašnjava kako se botoks koristi dugi niz godina za liječenje prekomjernog znojenja.

– Tretman uključuje nekoliko bezbolnih injekcija botoksa, koje traju samo nekoliko minuta, ubrizgavaju se samo u površinsko područje gdje su žlijezde znojnice i tamo smanjuju njihovu aktivnost. Tijelo će nastaviti prirodno samoregulirati svoju temperaturu, samo će se ono neugodno, iritantno i ponekad neugodno noćno znojenje znatno manje pojavljivati – navodi.

Dr. Baldeep napominje da s ponovljenim tretmanom žlijezde znojnice počnu proizvoditi manje vlage, tako da ne biste trebali uzimati botoks jako često.

Noćno znojenje možete smanjiti i kod kuće izbjegavanjem okidača kao što su stres, alkohol, začinjena hrana, pušenje i teški pokrivači. Pokušajte nositi pidžamu od prozračnih tkanina, poput pamuka ili svile, i noću ugasite centralno grijanje, piše Metro.24sata