Neobična priča o najmanjem parku na svijetu: Ima samo jedno drvo

Zanimljivosti

Neobična priča o najmanjem parku na svijetu: Ima samo jedno drvo

Mill Ends Park u Portlandu je najmanji park na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, a prostire se na 2920 centimetra kvadratna.

Nalazi se u srednjoj prometnoj traci na cesti Naito Parkway i ima samo jedno drvo koje je okruženo betonom. Zapravo su 1948. godine na tom mjestu trebali postaviti rasvjetni stup, no kako to nije učinjeno, počeo je rasti korov pa je kolumnist dnevnih novina Oregon Journal, Dick Fagan posadio cvijeće.

Odlučio se za ime Mille Ends prema svojoj kolumni, a odnosi se na nejednake ostatke komada drveta u tvornicama. Park je posvećen Danu sv. Patrika 1948. godine kao ‘jedina kolonija vilenjaka zapadno od Irske’, kako je isticao Fagan, piše Story.hr.

Novinar, koji je preminuo od karcinoma 1969., ispričao je legendu o nastanku malenog urbanog parka i rekao da je kroz prozor vidio vilenjaka kako kopa rupu. Otrčao je do njega i uspio ga uhvatiti što je značilo da je zaradio pravo na želju. Fagan je poželio svoj park, no nije specificirao njegovu veličinu pa mu je vilenjak dao rupu koju je iskopao.

Mill Ends je postao službeni park grada Portlanda 1976., no novinar to nažalost nije doživio jer je preminuo.

radiosarajevo.ba