Svi smo je jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

Uncategorized

Kuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan obrok brojnih obitelji na ovim područjima. Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se brzim i zdravim obrokom.

Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: ”Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš…” Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja i pancete, može od “sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska poslastica, piše Večernji.hr.

Osim zbog okusa i jednostavnosti pripreme u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se i trebala naći na meniju mnogo češće.
Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i za djecu.

Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika.

Za vegetarijance se preporučuje uporaba palente sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije.
Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te bogatstvo vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije. Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina (vitamina B1).

Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.novi.ba