IZBJEGAVAJTE OVE NAMIRNICE UVEČE! Mogu da budu teške za varenje!

Zdravlje

IZBJEGAVAJTE OVE NAMIRNICE UVEČE! Mogu da budu teške za varenje!

Ove namirnice treba izbjegavati uveče, pošto su teške za varenje

Sir

Sir sadrži masti koje su prilično teške za varenje i mogu izazvati upalnu reakciju u stomaku. Pored toga, ova poslastica sadrži aminokiselinu tiramin, koja može da smanji proizvodnju hormona koji regulišu san.

Meso

Meso sadrži puno zasićenih masti, a proizvodi poput pašteta i kobasica često sadrže toliko hemijskih aditiva da ih je bolje zauvek izbaciti iz ishrane. Teška mesna večera će teško moći da se svari, pa će telo izgubiti odmor tokom dragocenih noćnih sati.

Začini

Začini dodaju jelu neverovatnu aromu i ukus; začinjen ručak savršeno će okrepiti i dati energiju. Ali tokom kasne večere, jela sa začinima mogu izazvati gorušicu i težinu u stomaku.

Karfiol

Karfiol deluje kao zdrav izbor za lagani obrok, sa minimumom kalorija i maksimumom vlakana i mikronutrijenata. Međutim, povrće iz porodice krstaša (kupus) otežava varenje, pa ovo nije najbolji izbor pred spavanje.

Sladoled

Činija sladoleda u krevetu i vaša omiljena melodrama je win-win recept za loše raspoloženje. Ovo vam može pomoći da prebrodite težak dan, ali vaše telo vam neće biti zahvalno. Sladoled sadrži veliku količinu zasićenih masti, šećera i aditiva. Sve ove komponente utiču na varenje i nervni sistem.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima i supstancama koje pozitivno utiču na funkcionisanje mozga, daju energiju i snagu. Ali uveče, takav desert može nepotrebno stimulisati nervni sistem i prekinuti san, pa je bolje ostaviti čokoladu za ujutru, prenosi informer. haber.ba