Nije se pojavio na suđenju: Haker iz BiH postao milijarder nakon što je prevario hrvatsku firmu…

Region

.Nije se pojavio na suđenju: Haker iz BiH postao milijarder nakon što je prevario hrvatsku firmu…

Bilo je to ono divno ljeto 2018. Završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, Hrvatska, nekima prvi susjed, a nekima u BiH druga domovina, upravo je postala viceprvak svijeta.

Cijeli narod bio je u zanosu. Međutim, firmi iz Ludbrega se 20. jula to ljeto pretvorilo u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno. Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je firma iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije lične informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci.

Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice.

Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milion kuna (250 hiljada KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 hiljada KM kupio 22 hijade i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio 10-ak hiljada KM, danas vrijedi oko 111.000 KM. U prijevodu, imovina mladića danas iznosi 2 milijarde, 540 miliona, 580 hiljada i 365 KM, a kako saznajemo, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine.

Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. novembra dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali…

Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća – saopćili su nam iz Općinskog suda u Varaždinu. Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milion kuna, i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan.

S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, računarski stručnjak s kojim smo razgovarali ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van. Izvor: Crna-hronika.info