9 ZNAKOVA ALZHEIMEROVE BOLESTI KOJE TREBATE ZNATI: Ako imate većinu ovih simptoma, odmah ljekaru

Zdravlje

Azheimer je bolest koja može doći vrlo sporo, razvijati se godinama, a blage i rane simptome mnogi ignoriraju misleći da su se samo našli u stresnom periodu koji im crpi energiju, pojačava umor i ometa ih u svakodnevnim stvarim, piše Večernji.hr.

Ipak, te znakove ne bi trebalo zanemarivati i ako pronađete sebe ili neku blisku osobu u većini navedenih, potražite savjet liječnika.

1. Problemi sa spavanjem. Dok loše spavanje ima veze sa stresom, neprekinuti i dugotrajni problemi sa spavanjem mogu biti znak Alzheimera.

2. Anksioznost i depresija su usko povezani s ovom bolesti. Ovakvi problemi kod starijih osoba često su znak Alzheimera.

3. Problem s pisanjem ili izgovaranjem riječi. Ljudima s Alzheimerom teško je pronaći pravu riječ u razgovoru te se muče s vokabularom i ponavljaju rečenice.

4. Gubitak interesa za hobije. Alzheimer napada dio mozga koji je zadužen za motivaciju te oni više nemaju volje za hobijima.

5. Izgubljenost u vožnji. Osobe se osjećaju izgubljeno i dizorijentirano dok voze i po poznatim ulicama te dok idu do njima poznatih mjesta.

6. Ne vole druženja. Kao što smo već rekli, teško im je voditi razgovor, pogotovo kada su u grupi ljudi. Često se izgube u razgovoru.

7. Briga o pamćenju. Gubitak pamćenja najveća je posljedica Alzheimera, ali ranije se ukaže kod ljudi koji misle da gube svoje pamćenje i ne mogu se sjetiti što su trebali napraviti.

8. Problem s vođenjem financija. Nisu sposobni voditi računa o svojim novcima, računima i troškovima.

9. Loše pamćenje važnih stvari. Kada se osoba ne može sjetiti velikih događaja koji su se dogodili taj dan ili taj tjedan, to je veliki znak Alzheimera.novi.ba