OVO JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE UJUTRU DA URADITE: Zbog toga se i debljate, srce vam slabi, pritisak vam je visok – OVU ŠTETNU NAVIKU ODMAH IZBACITE

Zdravlje

OVO JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE UJUTRU DA URADITE: Zbog toga se i debljate, srce vam slabi, pritisak vam je visok – OVU ŠTETNU NAVIKU ODMAH IZBACITE

Nije lako snaći se među najrazličitijim savjetima za zdrav početak dana, ali ni među upozorenjima o tome šta ne treba jesti ni piti ujutru.

Dok jedni tvrde da ne valja piti kafu, drugi podsjećaju da treba voditi računa o doručku i izbjegavati tijesta, masnu hranu i prerađevine. Međutim, mnogi su počeli da izbjegavaju i kafu i jaku hranu pa zamijene i jedno i drugo energetskim napitkom.

Ljekari kažu da je ovakvo rješenje vrlo loše, jer time unosimo još veću količinu kofeina i šećera u organizam. Kofeinski dodaci u energetskim pićima, pokazala su istraživanja, podižu krvni pritisak i ubrzavaju srčanu radnju.

Njihovim dejstvom se podstiču procesi koje u normalnom fiziološkom procesu otpočinje jače lučenje hormona epinefrina u telu. Poslije doze veće od 200 mg, srce može da upadne u aritmiju i tahikardiju. Ova pića loše deluju i na arterije, pojačavajući proces kalcifikacije.

Povećane količine šećera u pićima izuzetno su opasne, jer ovako uzete slatke “namirnice” uopšte ne daju osjećaj sitosti. Dakle, bolje je da za doručak pojedete čak i kiflu sa džemom nego da popijete energetsko piće. Izloženost organa tolikim količinama šećera dovodi do gojaznosti i masne jetre, prenosi Novi (haber.ba)