Žuljević: Nećete plaćati više poreza, ali ćete kroz plaću dobiti manje novca

Region

Žuljević: Nećete plaćati više poreza, ali ćete kroz plaću dobiti manje novca

Dok premijer Federacije BiH Fadil Novalić uporno tvrdi da će izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezima rasteretiti privredu i omogućiti rast plaća s druge strane, parlamentarci koji bi trebali izglasati ove izmjene, kažu da su neke odredbe jasne i izrazito loše, dok neke trebaju dodatna pojašnjenja što su jasno iskazivali i tokom rasprava na sjednicama Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijoj su proceduri navedene izmjene.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Aner Žuljević, kaže da je Zakon o porezu na dohodak kroz odredbe još jednom dokazao da vlast živi u paralelnom svijetu i da uopće ne vide realnost života građana koje vode, jer su poreske osnovice iracionalno postavljene spram realnih troškova.

Izraz bahatosti i socijalne neosjetljivosti

Javno pravdanje vlasti u vezi pojedinih odredbi praksom u EU, prema riječima Žuljevića, je nevjerovatan izraz bahatosti i socijalne neosjetljivosti, uzimajući u obzir odnose plaća i troškova života zemalja sa kojima je BiH upoređivana.

– Dok god Vlada smatra da je rast minimalne plaće od 406 KM društveno opasan i ne prihvata činjenicu da su troškovi života preko 2.000 KM mjesečno, iracionalno je očekivati ekonomski i socijalno uravnotežen zakon. Zakoni su jednako dobri ranijim obrazloženjima premijera, kako ulje nije poskupjelo, samo ga možete kupiti 37 posto manje. U ovom slučaju je premijerova logika ista, nećete plaćati više poreza, ali ćete novca kroz plaću dobiti manje – istakao je Žuljević u izjavi za “Avaz”.

Žuljević je naveo šta će se sve oporezivati ukoliko izmjene pomenuth zakona budu usvojene.

– Oporezuju topli obrok, regres, prijevoz i sve ostalo što radnik dobije i to bezobrazno pravdaju brigom za penzijsku osnovicu radnika, iako je jasno da su ranijom PIO reformom današnje radnike već osudili na penzionersko siromaštvo.

Obrazovanje kao beneficija

Dodao je da se oporezuju i stipendije preko 300 KM, gdje, kako kaže, jasno dokazuju da ne poznaju realne iznose troškova studiranja čime praktično obrazovanje određuju kao klasnu beneficiju, gdje će samo bogati imati pravo na studiranje.

– Matematika vlasti dokazuje da student može platiti upisninu i živjeti godinu dana od jedne mjesečne ministarske plaće. Apsurdno! Oporezuju magistrante, doktorante, postdoktorante preko 3000 KM godišnjih prihoda, što je besmisleno kad studij košta pet puta više od toga. Također i donacije za zdravstvene usluge koje sramotno ograničavaju odredbom “osnovnog ili dopunskog osiguranja”, iako su građani sa uredno plaćenim osiguranjem milione maraka naplaćali privatno za preglede i RTG snimke i ne znam šta sve ne, jer to nisu mogli dobiti u javnim zdravstvenim ustanovama – naveo je Žuljević.

Nivoi nehumanosti

Žuljević ističe da se oporezuju i naknade troškova volontiranja u mjesečnom iznosu preko 100 KM koju ostvaruje volonter.

– Oporezuju naknadu posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosječnih plaća. Nemam stomaka da napišem šta mislim za ovu odredbu u smislu nivoa nehumanosti koju pokazuju. Oporezuju dohodak preko tri prosječne plaće za tešku invalidnost – ističe zastupnik SDP-a.

Izmjenama se također oporezuje svaka socijalna naknada penzioneru s primanjima preko 85 KM mjesečno.

– Iskustvo PIO reforme nas uči da budemo više nego oprezni, tada je vlast na isti način bila agresivna u “dobrim” namjerama i pozitivnim efektima, gdje je na kraju novim penzionerima smanjila penzije, a postojeće zaledila u siromaštvu. Na kraju, hvaliti se reformom PIO gdje je priča o redovnosti najveći iskorak penzije od 382 KM, može jedino stati u narodnu “čega se pametan stidi, budala se ponosi” – zaključio je Žuljević.Novi.ba/Avaz