Sin Bojan potvrdio / Preminuo Zija Dizdarević

Region

U Sarajevu je danas u 75. godini preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević.

Dizdarević je bio aktivno prisutan u medijskom prostoru više od pedeset godina.

Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja biće objavljena nakon kremacije.

“Porodica će primati izraze saosjećanja na groblju primjereno epidemiološkoj situaciji”, kazao je njegov sin Bojan.

Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine.

Najduži dio karijere proveo je u Radio Sarajevu (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik. Bio je i urednik kultnog Sarajeva 202, te odgovorni urednik Radioprograma. Radio je poslove glavnog i odgovornog urednika i direktora Radio Sarajeva, i po tim funkcijama bio je član Poslovodnog odbora Radiotelevizije Sarajevo. Predsjedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije.

Posljednji je glavni i odgovorni urednik sedmičnika Komunist – izdanje za BiH. Od 1990. nije član ni jedne stranke.

Dizdarević je od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani).

Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Dizdarevićevi tekstovi mogu se naći na brojnim stranicama interneta. U posljednje vrijeme najčešće je pisao za portale radiosarajevo.ba i tačno.net. Analize i komentare objavljivali su mu i nezavisni beogradski portali profesionalnog kredibiliteta.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta – (Blicdruk, 2012. i 2017,), Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Media centar, Sarajevo, 2017.), a jedan je od urednika i koautor publikacije Radio Sarajevo (Media centar, Sarajevo, 2015.), koja je na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine. Dizdarevićeva analiza Ustava BiH objavljena je u zbornicima Bosna i Hercegovina na putu ka modernoj državi i Dayton and Beyond:Perspectives on the FuturBosnia i Herzegovina. Časopis ForumBosnae (br.66/14) objavio je autorov izbor izvoda iz Dizdarevićevih napisa (1995-2014.g.), ukomponovanih u posebnu cjelinu, pod nazivom: Bosna i Hercegovina – država u nemilosti. U izbor novinskih napisa Vrijeme promjena (WPR, Sarajevo, 1997.) uvršten je i njegov komentar.

Dizdarević je sarađivao je sa Media centrom i Media planom – na monitorinzima, analizama i evaluacijama medija, obuci mladih novinara i redakcija. Predavao je u Visokoj školi novinarstva Media plana u Sarajevu.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001. Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo Soros za najbolji novinarski opus 1995. u BiH. Nosilac je najviše novinarske nagrade Radio Sarajeva – Samuilo Milić i najprestižnijeg priznanja Radiotelevizije Sarajevo – Zlatna značka. Prvi je dobitnik priznanja za životno djelo Hercegovačko sunce, 2005.g. – Radija 88 iz Mostara.radiosarajevo.ba