Potres im sve uništio, u mjesec i pol donatori im izgradili kuću

Region

Apolovići su mislili da se austrijski investitori šale, a oni su im u roku od mjesec i pol dana izgradili potpuno novu kuću

Moja soba će biti roza i ljubičasta i bit će puno šljokica, tako govori malena Nikol Apolović (5). Njena kuća stradala je u potresu, pa je s mlađom sestrom Emmom roditeljima, bakom i djedom dosad živjela u montažnoj kućici.

U potresu koji je 29. prosinca 2020. pogodio i njihovo mjesto, Stari Farkašić, šesteročlana obitelj je ostala bez svega.

– Žena i ja smo bili na dvorištu s Emmom, a Nikol i baka su bile u kući. Odjednom je zatreslo – govori nam tata Igor (39). Emma je bila u kolicima.

– Puhao je blagi vjetar pa sam joj stavila debelu kapu i gurnula kolica malo ispod sjenice. Kako je počelo tresti, ja sam povukla kolica na jednu stranu, a on na drugu pa smo pali, ali Emma je prošla bez ogrebotine. Otrčala sam u kuću po Nikol i svekrvu, a svekrva je spustila Nikol na pod i svojim tijelom je štitila – priča nam Irena (35).Svaki idući potres načeo je kuću i uskoro su dobili crvenu naljepnicu.

– Prva tri dana smo bili u automobilu, Emma je tad imala pet mjeseci, još sam i dojila. Nikol je doživjela šok. Uskoro smo nabavili kamp kućicu, no bila je premala za nas šest. Kad je stigla montažna kućica, dali smo je susjedima. Sad ćemo se napokon useliti u svoju kuću – govori.

Božić u novoj kući

Novu kuću izgradila im je austrijska tvrtka Meridijani 16, koja sjedište ima u Velikoj Gorici, a materijal za kuću donirala je tvrtka Tamak. Za izgradnju je trebalo osam dana, a u mjesec i pol je već postavljena na svoje mjesto.

– U Zagrebu sam već 15 godina. Kad je ova katastrofa pogodila Hrvatsku, pomislio sam da moramo nešto napraviti. Naše računovodstvo je malo istraživalo i došli su do Zaklade Solidarna i Fonda 5,5. Oni su nas povezali s Apolovićima i kuća je tu. Ovo je jedna kuća, ali nadamo se da je to primjer da postoji način da se ovakve tipske kuće mogu brzo, jeftino i kvalitetno izgraditi te da ove ovdje obitelji mogu ostati i nastaviti živjeti – rekao je direktor tvrtke Richard Teichmann. Investicija je, s popratnim radovima, vrijedna 90.000 eura, a za sve poslove koji dolaze uz montažu su angažirali lokalne obrte i tvrtke. – Ne možemo samo stajati sa strane. Poduzetnici smo i moramo pomoći području na kojem radimo – dodao je Aleksandar Maculan, direktor Tamaka. Kuća ima tri spavaće sobe, veliki dnevni boravak i blagovaonicu, kupaonicu i WC, kuhinju, poseban WC i špajzu. – Sad je unutra kamin. Čekamo još testiranje vode i struja se još dovršava. Uskoro idu parketi, a cure su već izabrale boje – govori Igor. Dok Nikol i Emma cupkaju po dnevnom boravku, njihovi roditelji planiraju s donatorima kad će stići kuhinja i kupaonica.

– Ako se i ne uselimo do Božića, sad imamo kamin pa ćemo unutra slaviti. Iskreno, kad sve završimo i kad kuća bude tip-top, prvo ću se baciti na krevet. Normalni krevet mi najviše nedostaje – priča Irena. Ispočetka nije vjerovala da se ovo sve događa. – Prvo što sam pitala je šali li se. Pa tko poklanja kuću, meni je to zvučalo predobro da bi bilo istinito – priznaje. I ekipu iz Zaklade Solidarna je ova ponuda iznenadila.

’Pomoć cijelom kraju’

– Imali smo puno donacija, ali nismo očekivali kuću. Čim je zatreslo, krenuli smo na ovo područje i počeli s popisivanjem obitelji koje trebaju pomoć. Ova obitelj je bila jedan od prioriteta jer imaju dvoje starijih, bebu i malo dijete. Brzo smo se organizirali i povezali, jedino što je možda malo trajalo je dokumentacija i dozvole, ali mora sve biti po pravilima kako ova obitelj ne bi imala problema kasnije. Ovo nije samo pomoć njima, nego i ovom kraju jer se sad neće morati odseliti. Mogu ostati ovdje, odgajati obitelj i raditi – kaže Karla Poder iz Zaklade. Apoloviće sad čekaju slatke brige: namještanje kuće i izbor bora koji će zasjati u dnevnom boravku.24sata