Grahovac: Nema te sile koja građane BiH može uvesti u rat

Region

Blagoje Grahovac, general u penziji u večerašnjem Pressingu je govorio je o trenutnoj političkoj situaciji navodeći da ne postoji nijedna mogućnost da bude rata u Bosni i Hercegovini.

Naveo je da nema potrebe da se poziva na pojačavanje vojnih snaga u distriktu Brčko.

“Nema potrebe jer u BiH rata nema. To što govore sada političari to je fraza, a rata neće biti jer nema više te sile koje građane BiH mogu uvesti u njega. Mogu pojedinci ili grupe praviti ekscese, ali građani BiH rat ne žele jer su prevareni, zloupotrijebljeni, osiromašeni i ozlojeđeni. Treba mobilisati vojsku za rat, ko će to uraditi – niko. Da neće možda Milorad Dodik ili Dragan Čović’”, istakao je Grahovac.

Naveo je da je sigurnosno stanje u BiH stabilno.

“Ti koji koriste ratni vokabular i huškaju na rat, kada biste im ispitali imovinu utvrdili biste da je ona nezakonito stečena. Da li neki radnik, službenik ili seljak ovdje priča o ratu – naravno da ne nego političari i oni koji prave karijere u institucijama, otimaju tuđu imovinu, najčešće državnu”, naglasio je.

Pitali smo da li postoji mogućnost da Rusija u BiH može potaći nerede isceniranim događajima?

“Incidenata sigurno može biti, ali građani ne ulazite vi u to, o tome neka državne vlasti brinu. Incidenti mogu biti, ali rata ne, pobogu kakav rat. To su potpuno sulude misli”, dodao je.

Istakao je i to da Rusi neće pokušati napraviti vojnu bazu na teritoriji BiH.

“U to sam siguran. Džaba im i Milorad Dodik i svi ostali. Neće ni NATO ni niko praviti vojnu bazu jer BiH nije u ratnom riziku. Građani neće u rat, kreću se slobodno, komuniciraju međusobno, imaju biznise, privređuju. Rusija će sigurno podržati Dodika da kavgu zameće, ali džaba im je”, poručio je Grahovac.n1