Francuska vraća Beninu blago koje je opljačkala prije 130 godina

Svijet

Povrat umjetničkih djela obilježje je ‘novog odnosa’ koji Macron želi uspostaviti s Afrikom.

Francuska je u utorak svečano vratila Beninu 26 predmeta kraljevskog blaga Abomey koje su kolonijalne jedinice opljačkale u XIX. stoljeću, što predstavlja “historijski trenutak nacionalnog ponosa” beninskih vlasti.

Ministri kulture dvije zemlje, Roselyne Bachelot i Jean-Michel Abimbola, potpisali su u Elizejskoj palači ugovor o prijenosu vlasništva tih predmeta koji će danas nakon 130 godina biti vraćeni u Benin, piše AFP a prenosi Hina.

“To je dugo čekani simboličan, dirljiv i historijski trenutak”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji se 2017. obvezao na povrat afričke baštine.

“Cijeli narod Benina vam zahvaljuje”, rekao je predsjednik Patrice Talon, koji je tom prilikom došao u Francusku. “Ali povrat tih 26 djela je tek prva etapa”, naglasio je i obećao da će se vratiti prilikom sljedećih povrata, koje je obećao francuski predsjednik.

Pljačka palače Abomey iz 1892. godine
Među djelima koja će biti vraćena u srijedu, koja su bila izložena u pariškom muzeju Quai Branly, nalaze se totemski kipovi bivšeg kraljevstva Abomey kao i prijestolje kralja Behanzina, koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale tokom pljačke palače Abomey 1892. godine.

Ta se blaga s nestrpljenjem očekuju u Cotonouu.

U govoru u Ouagadougou u studenom 2017. Macron se obvezao omogućiti u roku od pet godina privremeni ili trajni povrat afričke baštine iz Francuske.

Na temelju izvještaja akademika iz Senegala i Francuske, odlučio je vratiti 26 djela koje traže vlasti Benina.

Zakon donesen u decembru 2020. omogućuje te povrate Beninu.aljazeera