Situacije u kojima roditelji škode razvoju djece, a da toga nisu ni svjesni…

Zanimljivosti

Situacije u kojima roditelji škode razvoju djece, a da toga nisu ni svjesni…

Danas postoji toliko različitih preporuka o tome kako pravilno da odgajate djecu i često su prilično kontroverzne. Zato ljekari i psiholozi nastavljaju da sprovode nove eksperimente i analiziraju rezultate, a zatim sastavljaju nove preporuke.

Prema savjetima stručnjaka, stvari koje navodimo u nastavku štetne su za djecu, piše Bright Side.

Golicanje:

Mnogo puta odrasli žele da nasmiju djecu, pa počnu da ih golicaju. Ali studija Univerziteta u Kaliforniji otkrila je da golicanje ne izaziva isti osjećaj kao šala. To je samo privid da je zabavno. U ovom slučaju djeca se nekontrolisano smiju kao rezultat refleksa.

Stavljanje igračaka u dječiji krevet:

Nisu svi roditelji svjesni da je bebama za dobar san potreban samo dušek i pokrivač. Ponekad se može koristiti i jastuk, mali i ravan, ali tek u određenom uzrastu. Takođe, djeci nisu potrebne nikakve igračke i ukrasi. Takve stvari mogu da postanu problem. Mogu da probude dijete ili prouzrokuju probleme sa disanjem ako djetetu ograničavaju protok vazduha.

Kreiranje sterilnog okruženja:

Čistoća je važna, ali previše čisto okruženje, gotovo sterilno, takođe je loše za razvoj djeteta. Sterilno okruženje usporava formiranje snažnog imunološkog sistema spremnog za borbu protiv infekcija i podstiče alergijske reakcije poput astme, rinitisa i atopijskog dermatitisa.

Najveće greške koje roditelji prave su prečesto i prekomjerno čišćenje stana i zabrana kontakta sa kućnim ljubimcima. Što se dijete prije suoči sa potencijalnim alergenom, to će njegov imunološki sistem brže naučiti da ga tretira kao normalnu stvar. prenosi n1

Prerano skidanje pelena:

Nemojte očekivati da će dijete naučiti da koristi tutu prije nego što napuni godinu do godinu i po dana. Tek u ovom uzrastu mogu da počnu pravilno da reaguju na signale svog tijela.

„Dijete će prije ili kasnije početi da kontroliše te signale. Tada će početi da koristi tutu. Bešici je potrebno tri do četiri godine za normalan razvoj. Mokrenje u pelenu zapravo pomaže razvoju bešike“, kaže dr. Stephen Hodgis.

Nošenje cipela:

Djeca u prosjeku prohodaju u uzrastu od godinu dana. Kad se to dogodi, roditelji žure da im kupe cipelice. Istraživači se još uvijek ne slažu oko toga da li je bolje hodati bos ili u obući, ali se slažu da nisu sve površine dobre za hodanje.

Izvrsno je ako djeca imaju priliku da hodaju bosa po pijesku, travi ili glatkom kamenju. Nije idealno ako bosa hodaju po ravnim pločicama. Na taj način se mišići stopala ne razvijaju kako bi trebalo i cjelokupno opterećenje se stavlja na tetive. To može da dovede do problema u razvoju stopala.

Tjeranje djeteta da dovrši obrok:

Kad dijete ne dovrši svoj obrok, roditelji počinju da uvjeravaju djecu, ucjenjuju ih ili im čak prijetiti da to učine. Tanjir će možda na kraju biti čist, ali će sretni biti samo roditelji. Malo ljudi zna da ovakvo ponašanje doprinosi razvoju loših prehrambenih navika. Djeca tako neće naučiti da razumiju svoja tijela, nego će naučiti da se prejedaju.

Hranjenje:

Amy Brown sa Univerziteta Swansea kaže da djecu ne bi trebalo hraniti kad su sposobna da to rade sama.

„Djeca koja se hrane duže nego što bi trebalo vjerovatnije će imati problema sa viškom kilograma u budućnosti. U procesu hranjenja teško je reći kada su djeca sita. Zbog toga se prejedaju“, kaže Brown.

Prema istraživačima, djeca koja jedu samostalno imaju sposobnost da jedu sopstvenim tempom i proučavaju ukus hrane, što im pomaže da razviju ispravan stav prema hrani.

Dijeljenje:

Djeca uzrasta od dvije godine stvari doživljavaju kao svoje vlasništvo. Zbog toga svakog ko želi da im nešto oduzme tretiraju kao uljeza. Nažalost, malo roditelja to razumije, pa teraju djecu da dijele stvari sa drugima, prenosi Index.hr.

Psiholozi su, međutim, uvjereni da to nije dobro za djecu. Nisu u stanju da izraze svoje želje i djeluju protiv svojih želja. Na kraju odrastaju u muškarce i žene koji neće moći da kažu „ne“, čak ni kada je to u njihovom najboljem interesu. haber.ba