PRIČATE U SNU? RADI SE O POREMEĆAJU “SOMNILOKVIJA”: Evo šta to znači

Zdravlje

Istraživanja pokazuju da nema razloga za brigu, jer ono što izgovaramo dok čvrsto spavamo nema nikakve veze sa realnošću, već su u pitanju neke nepovezane riječi.

Pojam “somnilokvija”

Iako stručan naziv za pričanje u snu – somnilokvija, sugeriše da je riječ o ozbiljnom izlaganju, zapravo sve što izgovorimo može stati u sekundu ili 2. Stručnjaci u ovoj oblasti ovo iskustvo često porede sa životom foke, koja pliva pod vodom, zatim izroni tek na kratko, i na kraju se vrati u početno stanje.

Magazin Live Science bilježi da se ova pojava javlja i tokom REM faze, odnosno kada utonemo u san, ali ne samo tokom nje. Do nje dolazi kada se usta i glasne žice aktiviraju, a trebalo bi da miruju.

Takođe, pričanje u snu može biti podstaknuto prelaskom iz jedne u drugu fazu sna, kada se naglo “probudite”. U oba slučaja, sve što se može da se čuje jeste par riječi, a često to liči na replike glumaca u filmu ili pozorišnom komadu. Ponekad su u pitanju beznačajne fraze.

Stres jedan od mogućih uzroka

Iako se svima može desiti da progovore u snu, podaci govore da do toga češće dolazi kod djece i muškaraca. Pored toga, kao i u slučaju insomnije ili drugih poremećaja sna, pričanje može biti izazvano stresom, depresijom, lošim navikama u spavanju ili prehladom.

Neki ljudi pričaju svake noći u snu, drugi jednom nedjeljno, dok postoje i oni kojima se to gotovo nikad ne dešava.

Stručnjaci smatraju da pričanje u snu ne zahtjeva medicinsku potrebu, međutim, ukoliko se javlja učestalo i želite pomoć, svakako je potražite. Kao što smo već napomenuli, često su u korijenu problema poremećaj sna, anksioznost ili stres.

Takođe, ako mislite da će pričanje u snu pomoći da otkrijete tajne vašeg partnera, moramo da vas razočaramo, jer se to neće desiti.

Naime, riječi koje izusti ne potiču iz svjesnog dijela mozga, tako da ne odgovaraju stvarnosti. Naš savjet je da se ne pouzdate previše u ono što čujete, i da ne započinjete svađu oko toga. novi.ba