GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

Zdravlje

GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

Povremeno stezanje ili grč u listu potkolenice, koji može da se proširi i na butinu, može da nastane zbog manjka minerala u tijelu, najčešće uslijed pretjeranog znojenja, ali često ukazuje i na kritično suženje ili potpuno zapušenje arterije noge.

– Mjesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine, a moguće je da postoje i suženja arterija u preponama ili karlici, odnosno trbuhu – kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije.

– U tom slučaju neophodan je pregled, koji podrazumijeva opipavanje pulseva na nogama i utvrđivanje prisustva ili odsustva promjena na koži stopala uslijed ishemije. Zatim sledi određivanje kolor-dopler indeksa, kojim se utvrđuje odnos krvnog pritiska na nogama i krvnog pritiska na rukama, koji lekara upućuje na to u kojoj je meri organizam sam uspioo da kroz manje krvne sudove obezbedi snabdjevanje nogu krvlju.

Sagovornica objašnjava da poslije pregleda ljekar odlučuje da li je potrebno odmah da se uradi angiografija ili snimanje krvnih sudova sa kontrastom i preduzme neka od metoda revaskularizacije, kao što je ugradnja stenta ili bajpasa.

U slučaju kada se utvrdi da nema kritičnog suženja krvnog suda, preporučuje se liječenje lekovima. Veoma je važno i svakodnevno hodanje, i to preko granice bola, jer popravlja protok krvi.

Od velikog značaja je i prestanak pušenja, jer ono dokazano ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža pojava gangrene – završava doktorka. (novi.ba)