4 GREŠKE SVI PRAVE KAD SPREMAJU TJESTENINU, A BAŠ ONE DEBLJAJU: Nutricionista otkriva kako da je jedete i ne dobijete NI GRAM

Zanimljivosti

“Činjenica je da meke sorte pšenice sadrže krupna zrna koja tijelo apsorbuje mnogo brže.

Zapravo meke sorte su bogate skrobom i lako se razlažu na šećere, koji se takođe brzo pretvaraju u masti. Zbog toga bi ljudi koji imaju višak kilograma trebalo da izbjegavaju testenine”, kaže nutricionistkinja Robin Miler, piše Mondo.rs.

Paste od integralnog ili “tvrdog” brašna su mnogo korisnije za zdravlje jer sadrže nizak glikemijski indeks i, shodno tome, zasićuju telo brže i na duže vrijeme. Međutim, čak i ako njih ne znate na koji način da pripremate i konzumirate, neće vam pomoći da izbjegnete gojenje, kaže stručnjak.

Prvo pravilo je da kuhate testeninu prema uputstvu sa pakovanja. Zvuči banalno, ali po reijčima specijaliste testenina je “pravilno” skuhana ako je blago tvrda, odnosno “al dente”.

Tjesteninu ne treba služiti kao prilog, jer je ona zasebno jelo. Ako pripremate na primjer gulaš, uvijek je mudrije služiti ga uz bareni pirinač (integralni) nego pastu.

Takođe, različite vrste tjestenina se kombinuju sa posebnim vrstama sosova od povrća, bilja, morskih plodova, ali ne i sa majonezom i kečapom, dodala je nutricionistkinja.

Još jedna greška koju mnogi prave jeste što “trpaju” ogromne količine sira u paste. Italijani pažljivo dodaju sir u tejstenine i vrlo su rigorozni pri odabiru ove namirnice. Milerova kaže da ni u kom slučaju ne treba jelo pretvoriti u “brdo sira”, posebno onog masnog. Imajte na umu da se ova namirnica dodaje jelu samo kako bi istakla njegov ukus. S tjesteninom se odlično slažu parmezan i mocarela.

I naravno, tu je i manje popularno “doziranje”. Tjestenine jedite samo u retkim prilikama. Po riječima Robin Miler pastu ne treba jesti više od dva puta nedjeljno i to samo ujutru, ako mislite da sačuvate vitak stas.NOVI.BA