PRIMIJETILI STE DA VAM KOSA PUNO OPADA? 4 su razloga: Postoji način da to spriječite, EVO KAKO…

Zdravlje

PRIMIJETILI STE DA VAM KOSA PUNO OPADA? 4 su razloga: Postoji način da to spriječite, EVO KAKO…

Ako ste primijetili da vaše kose ima svuda, po podu, u kadi, po odvodima… Nemojte odmah da paničite jer prosječno svakoj osobi opadne između 60 i 100 dlaka dnevno.

Međutim, ako mislite da vam sve više kose opada u zadnje vrijeme, ovo bi mogli da budu razlozi:

Frizura vam uništava kosu:

Imate li posebnu vezu sa svojom peglom za kosu? Ili ste odani platinasto plavoj kosi cijele godine? Jaki proizvodi i stvari za stilizovanje kose mogu ponekad biti previše za vašu kosu, pogotovo ako ‘slažete’ različite tretmane jedan na drugi na već oštećenu dlaku.

To uzrokuje njeno pucanje, a može se primetiti po pokidanim dlakama oko korijena. Pomoći ćete sebi tako što ćete koristiti farbu koja je sličnija vašoj prirodnoj teksturi i boji.

Koristite nježniji šampon bez sulfata koji pere bez dodatnog isušivanja i odbacite pegle i figaro.

Imate problema sa štitnom žlijezdom:

To može izazvati iznenadni gubitak kose, ali i drugih dlakavih područja poput obrva. To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Kada se riješi problem sa štitnom žlijezdom, onda bi trebalo i dlake da prestanu da opadaju. Da bi što prije izrasla, unosite hranu punu proteina poput piletine i grčkog jogurta.

Pod velikim ste stresom:

Da li je posao posljednje mjesto na kom želite da budete? Jeste li nedavno prošli kroz težak raskid? Jeste li bile bolesne i vaše tijelo je van kontrole? Sve ove situacije dovode tijelo u veliki sres koji vodi do opadanja kose.

Loša vijest je da treba da prođe nekoliko mjeseci prije nego što opadanje prestane. Rješenje je da se izliječi stresi kako bi prestalo.

Nedavno ste se porodili:

Zahvaljujući svim hormonalnim promjenama, nove mame imaju često problema s kosom. U trudnoći visina estrogena u telu ‘probija krov’, što dovodi do rasta kose. Ali, te visine se snižavaju nekoliko mjeseci poslije porođaja, što vodi do opadanja kose. (novi.ba)

Odgovori