Znate li šta pijete iz popularnih “3u1” kesica instant kafe?

Zanimljivosti

Znate li šta pijete iz popularnih “3u1” kesica instant kafe?

Svi znamo da prekomjerno konzumiranje kafe može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje. Mada, obična “turska” kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišteno zrno lošijeg je kvaliteta jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade, piše Balkans Press.

Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan ukus.

Hidrogenizovana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.

Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kafi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šoljica instant kafe ima pribilžno 100 miligrama kofeina. Instant kafa može uzrokovati i prekomjerno izlučivanje kiseline.

Nescafe ima najmanje kafe. Kafe je devet posto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijumove soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udio šećera.

Anamaria ima kalijumove i kalcijumove fosfate. Smjesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mliječne bjelančevine pa bi alergični ljudi trebali biti oprezni. Ima 40 posto šećera i samo 12 posto kafe.

Alergični na mlijeko i laktozu trebaju je izbjegavati zbog mliječnih bjelančevina i mliječnog šećera. Sadrži polifosfate, hidrogenizovnu biljnu mast i vještačku aromu. U Gloriji je 44 čak posto šećera i 10 posto kafe.

U Jacobsu je najviše kafe. Najviši udio kafe, 17 posto, a najmanje šećera 38 posto. Uz glukozni sirup, ima i vještačke zaslađivače, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.

Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijumove fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 posto kafe. haber.ba