Neumoljiva fotografija – franjevci na dženazi u Jablanici: Simbol zajedništva, ljudskost na ispitu

Region

Dženaza je bila emotivan trenutak, ispunjen tugom i suosjećanjem

Hiljade građana prisustovalo je dženazi koja je klanjana žrtvama poplava i klizišta koja su razorila dijelove Jablanice.

Iz svih krajeva BiH danas su stigli brojni građani, među kojima su bili i političari, kako bi odali počast za 19 osoba koji su izgubili živote krajem pretprošle sedmice nakon što su nezapamćene padavine stvorile strašne poplave i klizišta na području Jablanice i Konjica.

Pred vama je neumoljiva fotografija Bosne. Na istoj vidimo franjevce koji su došli na dženazu u Jablanicu stradalim (šehidima) u poplavi i tako, na svoj način, poklonili se poginulim i ispratili ih na vječni počinak.

U srcu Jablanice, danas se okupilo hiljade građana iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kako bi odali počast 19 nevinih žrtava koje su izgubile živote u stravičnim poplavama i klizištima koja su zadesila ovaj kraj.

Ova tragična situacija, izazvana nezapamćenim padavinama, ostavila je dubok trag u svima nama, a danas su svi zajedno, u zajedništvu i solidarnosti, stali da iskažu svoju podršku onima koji su izgubili najmilije.

Među okupljenima bili su ne samo građani, već i političari, svi s jednim ciljem – da iskažu poštovanje prema stradalima i pruže podršku njihovim porodicama. Dženaza je bila emotivan trenutak, ispunjen tugom i suosjećanjem. Dok su riječi dove odzvanjale u zraku, svaki prisutni osjećao je težinu gubitka, a suze su se prolijevale ne samo zbog onih koji su otišli, već i zbog svih snova i nade koji su s njima nestali.

Na ovom tužnom skupu, posebno se isticala neumoljiva fotografija Bosne – franjevci, okupljeni u molitvi, došli su da odaju počast stradalima. Njihova prisutnost simbolizira jedinstvo i zajedništvo u trenutku kada je ljudskost na ispitu. S poštovanjem su se poklonili žrtvama, ispravljajući ih na vječni počinak s tugom, ali i s osjećajem da smo svi mi povezani u ovoj boli.

U ovom trenutku, svi smo postali dio iste priče, priče o ljudskoj snazi i solidarnosti, koja će trajati i nakon što su posljednji tabuti spušteni u zemlju.

Jablanica danas svjedoči ne samo gubitku, već i hrabrosti da se suočimo s budućnošću, da čuvamo uspomene na naše voljene i da nikada ne zaboravimo njihovu borbu. U ovom teškom vremenu, ljudskost se ponovo afirmira, a zajedništvo postaje naša snaga.

Dženaza je klanjana Ajli Begić, Ernadu Begoviću, Humi Begović, Rahimi Begović, Zejni Begović, Jasminu Čiliću, Irmeli Čilić, Fikretu Imamoviću, Amiri Imamović, Armanu Imamoviću, Ibrahimu Hindiću, Redži Maslo, Neziri Maslo, Semiru Masli, Đemili Maslo, Hivziji Tufeku, Vedadu Tufeku i Adeli Tufek. hayat.ba