Nedim Sladić Količine padavina čak i potcijenjene, izazovna je noć pred nama

Uncategorized

U petak nas očekuje novi val vlage koji dolazi sa sjeverozapada u sklopu fronte koja je vezana za vantropsku oluju Kirk

Još jedna dramatična noć je pred stanovnicima poplavljenih područja BiH, nakon što prognoze najavljuju novi val obilnih padavina. Federalna uprava civilne zaštite večeras je izdala naredbu o hitnoj evakuaciji stanovnika ugroženih područja, a o najnovijim podacima sa radara za portal Avaza govori meteorolog Nedim Sladić, koji podržava odluku FUCZ-a.

– Stižu dosta obilne padavine i već je gotovo konsenzus takav da su one čak i potcijenjene. Kako mogu vidjeti u zadnja dva – tri sata u dijelu Hrvatske palo je više kiše nego što je to bilo simulirano. Zato je zaista vrijeme da se poduzmu ovako drastične mjere i da se prevenira bilo kakva nova tragedija, jer je i zemljište na ugroženim područjima pokrenuto i svaka nova kapljica može napraviti problem – kazao nam je Sladić.

Padavine sa zapada i jugozapada u BiH stižu iza ponoći, a na udaru će se naći i ugroženi gradovi Hercegovine.

– U narednim satima moramo biti spremni na vrlo obilne padavine koje će zahvatiti veći dio Hercegovine. Generalno, Konjic, Jablanica, to su ta područja koja su opet osjetljiva i kako sada stvari stoje tu će najviše padavina i pasti zajedno s ovim dijelom istočne Hercegovine – Bileća, Trebinje i Gacko. Izazovna je noć pred nama, ali nadamo se bez problema, bar ne u onom obimu kakav smo imali u petak kada smo se probudili. Prestanak padavina i postepeno razvedravanje očekujemo sutra do sredine dana – pojašnjava Sladić.

U petak nas očekuje novi val vlage koji dolazi sa sjeverozapada u sklopu fronte koja je vezana za vantropsku oluju Kirk, dodaje Sladić.

Tada bi obilnih padavina moglo biti više u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

avaz.ba