Načelnik GSS FBiH Dženadin Veladžić spasilački dio posla u Donjoj Jablanici je završen

Region

Sad nastupa mehanizacija koja će to raščistiti, pa ćemo eventualno ponovo biti pozvani, dodao je

Gorska služba spašavanja FBiH jučer u večernjim satima povukla se sa terena u Donjoj Jablanici. Razloge ovakve odluke, koja je izazvala dileme u pojedinim medijima, za „Avaz“ je pojasnio predsjednik GSS FBiH Dženadin Veladžić.

– U ovoj fazi gorski spasioci nisu od pomoći u smislu da način da na terenu spašavamo ljudske živote. Sad nastupa mehanizacija koja će to raščistiti, pa ćemo eventualno ponovo biti pozvani. Dakle, spasilački posao u Donjoj Jablanici je završen. Naše jedinice na terenu, jedinice GSS-a iz Mostara i Konjica, sada rade po nalogu svojih kantonalnih štabova CZ i šumskim i planinskim putevima pokušavaju se probiti do unesrećenih na tim lokacijama. Te snage na terenu su dovoljne za taj dio posla. U stalnoj smo komunikaciji i ako bude potrebe poslaćemo i druge jedinice iz FBiH koje su cijelo vrijeme u pripravnosti ili su jučer učestvovale u akcijama spašavanja – kaže Veladžić.

Pripadnici GSS FBiH do sada su učestvovali u brojnim akcijama spašavanja, ali uvjete rada i prizore iz Donje Jablanice mogu uporediti samo sa onima iz katastrofalnim zemljotresom razorenih gradova Turske.

– To je jedinstven stav svih nas koji smo bili u Turskoj. Mislim da je jedan od kolega i kazao da je Donja Jablanica sada „mali Hataj“. Naravno, to je puno manjih razmjera, ali sav taj momenat nas je podsjetio na to. Čak i taj povratak sa terena, kada smo krenuli da se povlačimo susretali smo konvoje pomoći Pomozi.ba koji su se kretali prema dole. Istu stvar smo doživjeli kada smo se vraćali iz Turske, a dole su krenuli ovi humanitarni konvoji – kaže Veladžić.

avaz.ba