Coca-Cola zatvara punionicu i logističke centre u Njemačkoj, bez posla ostaje 500 radnika

Svijet

Zatvaranje punionice značit će u konačnici bolju iskorištenost kapaciteta na drugim lokacijama i efikasniju proizvodnju, dodaju

Američki prehrambeni div Coca-Cola objavio je da će iduće godine zatvoriti punionicu i logističke centre na pet lokacija u Njemačkoj i otpustiti 500 radnika, istaknuvši iscrpljene prilike za širenje poslovanja i promjene u logistici.

Zatvaranje je u planu za lokacije u Koelnu, Neumuensteru, Berlinu, Bielefeldu i Memmingenu, prema saopćenju Coca-Cola Europacific Partnersa (CCEP), objavljenom u utorak.

CCEP puni, prodaje i distribuira Coca-Coline proizvode u Njemačkoj i zapošljava oko 6.500 radnika na 27 lokacija, uključujući i 14 punionica.

Zatvaranje punionice i logističkih centara podrazumijeva gašenje 505 radnih mjesta i prebacivanje njih 207 na druge lokacije. Kompanija u isto vrijeme planira otvoriti 78 novih radnih mjesta.

Proizvodnja u Koelnu bit će zaustavljena na kraju marta iduće godine, najavili su. Coca-Cola na toj lokaciji ima i logistički centar i zapošljava ukupno oko 600 radnika.

CCEP ima četiri punionice na zapadu Njemačke, a Koeln ima dvije proizvodne linije i najmanji obujam poslovanja, uz iscrpljene prilike za širenje ili rast, istaknuli su.

Zatvaranje punionice značit će u konačnici bolju iskorištenost kapaciteta na drugim lokacijama i efikasniju proizvodnju, dodaju.

U Neumuensteru, Berlinu, Bielefeldu i Memmingenu kompanija ima samo logističke centre.

-Jasno nam je da su planirane izmjene jako bolne za zaposlenike čija će radna mjesta biti ugašena. Zato nam je još važnije da planirane izmjerene provedemo društveno odgovorno i transparentno – rekao je čelnik CCEP-a Tilmann Rothhammer.

Kompanija se odlučila na zatvaranje i zbog promjene u logistici pića. Veliki maloprodajni partneri odustaju od izravnih isporuka i naručuju dostavu u središnje skladište, a mali naručuju preko veleprodajnih tvrtki, objasnili su. hayat.ba