Danska nema beba s Downovim sindromom, skoro sve su mame abortirale

Zanimljivosti

Ovo je sumorna istina o sudbini beba s Downovim sindromom u Danskoj. U 2019. nije ih bilo gotovo nijedne — samo 18!

Danci su prilično otvoreni po pitanju pobačaja, a pozadina je da je 2004. godine Danska postala jedna od prvih zemalja u svijetu koja je ponudila prenatalni pregled Downovog sindroma svakoj trudnici, bez obzira na dob ili druge čimbenike rizika.

Gotovo sve trudnice odluče se testirati, a više od 95 posto, kojima se postavi dijagnoza Downovog sindroma, abortiraju dijete.

Nekoliko beba rođenih s Downovim sindromom obično se rodi zbog “pogrešne dijagnoze” ili zato što je roditeljima rečeno da su izgledi da će imati bebu s kromosomom viška bili gotovo beskrajno mali.

Stalni kulturološki narativ naprijed-natrag kreće se između virtualne odsutnosti djece s Downovim sindromom i krivnje što Danci, čineći to, ne žive u skladu s vlastitom slikom o sebi ili svojoj kulturi.

Downov sindrom je definiran i dijagnosticiran od strane medicinskog sustava koji roditeljima daje alate da odluče kakvu će djecu imati.

Inače, roditelji djece s Downovim sindromom svjedoče da su iznimno blagoslovljeni njima, da su im dar od Boga, te da su im iz temelja promijenili život na bolje. novizivot.net