Šta je PASARS, vojno vozilo koje je učestvovalo u nesreći kod Kraljeva u kojoj je stradalo pet osoba?

Region

U saobraćajnoj nesreći, juče oko 13.10 časova, borbeno vozilo Vojske Srbije PASARS sudarilo se sa civilnim vozilom kod mesta Ušće na putu Kraljevo–Raška. U nesreći je poginulo petoro ljudi, među kojima i troje dece.

PASARS je vojno vozilo koje se koristi u protivvazduhoplovnoj odbranu Vojske Srbije. Ime ovog vozila predstavlja skraćenicu za protivvazdušni artiljerijsko-raketni sistem.

Glavna namena PASARS vozila je zaštita jedinica Vojske Srbije od niskoletećih aviona, bespilotnih letelica, krstarećih raketa, ali i od ciljeva na zemlji i vodi.

Prototip vozila predstavljen je javnosti 2017. godine, dok je sa serijskom proizvodnjom započeto 2019. godine.

PASARS je osmišljen na Vojnotehničkom institutu, koji je u saradnji sa nekoliko kompanija učestvovao i u izradi prototipa.

U prvoj verziji ovog vozila, sistem je postavljen na šasiju vojnog kamiona FAP 6×6, dok se u poslednjoj nalazi na šasiji kamiona FAP 2028. Oklopna kupola, na kojoj se nalaze Bofors top kalibra 40 mm i RLN-IC rakete sa infracrvenim navođenjem kratkog dometa, nalazi se na zadnjem delu vozila.

Ovo vozilo može dejstvovati na ciljeve do 4 km udaljenosti sa topom i do 12 km sa raketama. Zbog svoje mobilnosti i postao je ključni deo protivvazdušne odbrane Srbije, posebno u borbi protiv dronova i bespilotnih letelica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Vojsci Srbije 30 vozila
Bitna karakteristika PASARS-a je i oklopna kabina vozača i poslužioca koja pruža visok nivo zaštite. U sistem za upravljanje vatrom, integrisani su centralni računar, podsistem za globalno pozicioniranje i sopstvenu orijentaciju, taktički računar komandira oruđa, radio-telekomunikacioni uređaj, prijemnik podataka o cilju i elektroagregat za napajanje sistema.

Krajem 2023. godine predstavljen je i poslednji model PASARS-a u okviru Sajma naoružanja u Beogradu.

Ono što ovaj model čini karakterističnim jeste zaštita samog vozila. Sa sve četiri strane ugrađen je anti-dron radio ometač koji služi za sprečavanje leta bespilotnih letelica tako što ometa njihov komunikacioni signal i podsistem satelitske navigacije. Opseg rada ovog sistema je od 400 do 6.000 MHz. Najviša snaga 50W, a najniža snaga 20W.

Kako je predsednik Vučić naglasio na prošlogodišnjem sajmu naoružanja, Vojska Srbije trenutno u naoružanju ima 30 borbenih sistema PASARS u tri verzije sa raketnim sistem Mistral, ruskim raketama Strela 2M i Igla i verzija bez PVO raketa.

(Danas)blic.rs