U Srbiji je opasno vreme! Crveni meteo-alarm gori u celoj zemlji: Zbog vreline ugrožene i reke

Region

Iz RHMZ su upozorili i na nepovoljnu hirološku situaciju u zemlji

Tropske vrućine ne ostavljaju nas ni danas! A kako RHMZ upozorava zadržaće se do 18. avgsuta, sa temperaturama i do 41°C i tropskim noćima.

“Do kraja sedmice, 18. avgusta, zadržaće se veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 36 do 41°C uz tropske noći, dok će u Beogradu maksimalna temperatura sezati do 39°”, kazali su iz RHMZ.

U celoj Srbiji je, zbog neverovatnih vrućina, danas na snazi i crveni meteo-alarm, koji ukazuje na veoma opasno vreme. U istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na KiM “gori” i žuti zbog pljuskova i grmljavine.

Iz RHMZ su upozorili i na nepovoljnu hirološku situaciju u zemlji. U nekim opštinama je zbog suše već proglašena i vanredna situacija.

“Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Jadru, Kolubari, Jablanici, Vlasini, Lugomiru, Resavi, Jasenici i Kubršnici proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu)”, kazali su.

Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, doneta je Odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Gornji Milanovac zbog posledica elementarne nepogode – nedostatak vode za piće.

Odluka stupa na snagu odmah, a o njenom sprovođenju staraće se Opštinski štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.

Alarmantno stanje usled loših hidroloških uslova nastupilo je i na teritoriji opštine Topola, a na par lokacija nizvodno u mestu Božurnja i Žabare došlo je do potpunog presušivanja rečnog korita reke Jasenice.

Zbog presušivanja reke Jasenice na pojedinim njenim delovima, meštani sela koji se nalaze nizvodno zatražili su izlazak nadležnih na teren kako bi se utvrdili razlozi koji su doveli do ovakve ekološke katastrofe. Tim povodom u Topoli je juče boravila republička inspektorka koja je obišla teren.

Zbog visoke temperature i suše i opština Sjenica rešila je da proglasi vanrednu situaciju.

(Telegraf.rs)