Bogdanovićev rafal za istoriju i Jokićev dabl-dabl za četvrtfinale OI: Srbija posle velike borbe srušila Južni Sudan!

Region

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Olimpijskih igara, pošto je u poslednjem meču grupne faze savladala Južni Sudan, rezultatom 96:85.

Videli smo neverovatnu borbu u Lilu, kakvu su naši košarkaši i očekivali. Afričkoj selekciji je meč protiv Orlova značio razliku između prolaska i ispadanja, a sjajnu partiju su pružili igrači Rojala Ajvija. Ipak, nisu imali rešenje za Jokića i Bogdanovića, a pred kraj meča je Srbija uspela da se odlepi i prođe dalje.

Orlove je do trijumfa predvodio neverovatni Bogdanović, koji je ubacio 30 poena i tako postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije, a trenutno na svom kontu ima 1.059 poena. Maestralan je bio i Jokić, koji je sa 22 poena i 13 skokova imao dabl-dabl učinak, Micić je dodao 15, a Petrušev deset poena.

Kod Južnog Sudana, bolji od ostalih je bio Džons, novi plej Partizana, koji je imao 17 poena i deset asistencija, a isti košgeterski učinak je imao i Šejok. Dobar je sa 14 poena bio i Omot, dok je Kuol meč završio sa 11.

Počelo je vrlo čvrsto od starta, a igrači Južnog Sudana su odmah pokazali da nas čeka težak posao. Nakon nekoliko nerealizovanih napada, Gejbrijel je pogodio za prednost, ali je Jokić trojkom, a zatim i prelepom asistencijom za Petruševa doneo vođstvo Srbiji (5:3).

Igralo se vrlo brzo na startu, Bogdanović je ubacio svoju prvu trojku na meču, dok je na drugoj strani tempo diktirao Džons, novi plej Partizana. Uglavnom je asistirao, da bi se sredinom kvartala i upisao u strelce, pogotkom sa poludistance (12:10).

Nisu Orlovi uspevali da se odlepe, odlično je Jokić čuvan na niskom postu, da bi Južni Sudan trojkom, a zatim i bacanjima Omota otišao na +3 (18:15). Do kraja kvartala je viđena velika borba na obe strane, a polaganjem Micića je Srbija stigla do viška posle deset minuta (23:22).

Početkom druge deonice se Srbija konačno razigrala i delovalo je da u tom trenutku slamamo otpor afričke selekcije. Milutinov je zakucao uz faul, a zatim i dva pogotka sa distance, preko Bogdanovića i Jovića, pa je Pešićev tim stigao do maksimalnih +9 (34:25).

Ipak, brzo se Ajvijeva ekipa vratila u meč. Deng je vezao dve trojke, Džons još jednom poentirao iz prodora, pa je naš selektor bio prinuđen da zatraži prvi tajm-aut na meču (36:33). Ni to nije trgnulo našu ekipu, a pred poluvreme je Južni Sudan ponovo stigao do izjednačenja (39:39).

Međutim, Jokić se u finišu prvog dela razigrao, vezao je četiri poena, a za njim je i Bogdanović ubacio trojku, pre nego što je ušao u raspravu sa Pešićem. Do kraja je afrička selekcija poentirala, pa je na poluvremenu bilo 47:44 za Srbiju.

Dobro je Srbija ušla u nastavak meča, serijom 4:0, ali se još jednom sjajni Južni Sudan nije predavao. Šejok je vezao dve trojke, a zatim je i Gejbrijel zakucao iz skoka u napadu, pa je Pešić morao da zatraži prvi tajm-aut u nastavku (59:58).

Tada se „zapalio“ kapiten Bogdanović i sa dve vezane trojke pokrenuo naš tim ka trijumfu. Delovalo je da bi mogli da se u tim trenucima odlepimo, ali nova serija Afrikanaca ih je vratila u meč (65:63). Međutim, nova serija Srbije, koju je košem u poslednjoj sekundi četvrtine prekinuo Džons (72:67).

Nije dobro počelo po Orlove u poslednjih deset minuta, a četiri brza poena našeg rivala su meč vratili gotovo u egal (72:71). Još jednom je Bogdanović uzeo stvari u svoje ruke, pogodio je poludistancu preko ruke, a zatim je trojkom vratio Srbiju na +7 (78:71).

Trojkom Šejoka se Južni Sudan malo primakao, ali je to bilo poslednje što smo od Afrikanaca videli na ovom meču. Konačno su Orlovi slomili protivnika, trojka Micića, nekoliko lakih poena iz kontre, a serijom 13-0 se Srbija odlepila na 91:74 i tako rešila pitanje pobednika.

Probao je Južni Sudan da se vrati sa dve trojke, ali nisu imali šanse da se vrate u meč. Probali su u finišu da u penal završnici stignu do poraza od dva razlike, koji bi ih odveo u četvrtfinale, ali nije bilo prilike za to. Ipak, faulom nad Bogdanovićem su omogućili našem kapitenu da stigne do poena i tako na večnoj listi najboljih strelaca u istoriji reprezentacije Srbije pretekne Teodosića na vrhu.

Na kraju, pobeda Srbije rezultatom 96:85, a sada Orlove čeka težak posao i meč protiv Australije u četvrtini finala. sportal.blic.rs