Dok Srbija “gori” u toplotnom talasu, stižu pljuskovi sa grmljavinom u OVE predele: Evo i kada

Region

Pred nama je vrela sedmica

Srbija je na udaru novog toplotnog talasa. Već ovog prepodneva temperature u zemlji dostižu 31°C, u Beogradu je 30°C. Pred nama je danas sunčan i vreo dan.

Maksimalna temperatura biće od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C.

Kasnije posle podne u jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Oni se očekuju uglavnom na širem području Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, Sjenice i Tutina, naročito u brdsko-planinskim predelima.

U kratkom vremenskom intervalu može u ovim predelima lokalno da padne i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru, uz kratkotrajne grmljavinske oluje.

Od utorka do kraja sedmice očekuje se sunčano i tropski toplo vreme.

Maksimalna temperatura sutra od 34 do 38°C, a od srede od 35 do 39°C, dok će sledeće sedmice temperature biti u mnogim predelima Srbije oko 40°C.

U Beogradu, u Vojvodini i drugim većim urbanim sredinama očekuju se tropske noći, što znači da se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

Prema današnjim prognozama, nema na vidiku kada se očekuje značajnije zahlađenje sa padavinama, a ovaj vreo toplotni talas očekuje se najmanje bar do 20. jula.

Kako će toplotni talas biti praćen i veoma sušnim vremenom, uz deficit padavina, preporučuje se ogroman oprez da se ne pali vatra na otvorenom, zbog opasnosti od šumskih požara i niskog rastinja.

U narednih desetak dana vrednosti UV indeksa biće ekstremno visoki, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu due od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Zbog visokih temperatura postojaće opasnost od toplotnog udara i sunčanice, pa se treba pridrižavatis vih saveta doktora.

(Telegraf.rs)