U Bužimu proglašeno stanje prirodne nesreće, mještani ne pamte tako nešto (FOTO)

Region

Štab Civilne zaštite Općine Bužim proglasio je danas stanje prirodne nesreće, nakon što je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom padavina zahvatilo sinoć šire područje te općine, te uzrokovalo poplavu u samom mjestu, te u više ovdašnjih mjesnih zajednica.
Pored samog grada, poplavama su najviše pogođena sela Zaradostovo, Nanići, Bag, Šekića Dolovi i Varoška Rijeka.

Ćatić kaže kako je do sada prijavljeno više od 30 stambenih objekata u koje je prodrla voda, a među poplavljenim objektima je i veliki broj privrednih subjekata, automobili,te značajne površine poljoprivrednog zemljišta. “Razmjere štete se tek utvrđuju i znaće se kada dođe do potpunog povlačenja vode koja je prisutna u mnogim dijelovima bužimskih naselja. Kako bismo što efikasnije pomogli ugroženim građanima i privrednicima, proglasili smo stanje prirodne nesreće i angažovali svu raspoložovu mehanizaciju i ljudstvo kako bismo pomogli unesrećenima”, istakao je Ćatić.

Pored poplava, kako je istakao, veliki problem trenutno predstavlja i pojava klizišta na mnogim mjestima, zbog čega su ugroženi pojedini stambeni objekti i infrastruktura.

Inače, Bužimljani kažu kako ne pamte da se ovako nešto dogodilo u poslednjih nekoliko decenija, a pored ogromnih količina padavina, smatraju kako je ovakvoj situaciji doprinijela i nekvalitetna regulacija riječnih vodotokova koji nisu bili spremni da prime veću količinu oborinskih voda. Također, slični problemi zabilježeni su i na području nekoliko sela u susjednoj Velikoj Kladuši, a najkritičnije je u mjestu Crvarevac koje se nalazi na granici s Bužimom. Ćatić je istakao kako su ljudstvo i mehanizacija na terenu, te da se pomaže građanima u sanaciji nastalih šteta, a poplavljena područja posjetio je i premijer USK, Nijaz Hušić, te obećao pomoć Vlade USK građanima poplavljenih područjima u saniranju nastalih šteta. dijasporainfo.net