“Otac mi je cijeli svijet”: Anastasija se kupa u štali, majka ju je davno ostavila i ne pita za nju i brata

Region

“Nemamo kupaonicu”, kaže Anastasija Luković, spuštene glave gledajući u pod. “Kad je zima kupamo se u štali”. Njezin brat pokazuje gdje se točno kupaju, u sijenu između dviju krava, “podmetnemo im nešto pod noge i donesemo toplu vodu”.

Ipak, prema riječima djece Negomira Lukovića, Anastasije i Đorđa, nikad se ne bi reklo da nemaju kupatilo. Prema Negomirovim riječima, majka ih je davno napustila i ne posjećuje ih. I ne zove.

“Djeca su mala, prvo im trebaš spremiti da jedu, umijesiti kruh, a kamoli što drugo, spremiti ih za školu, ispratiti ih. Ja sam svojoj djeci i otac i prijatelj i sve. I majka”, priča Negomir humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe. Ovoj organizaciji se Negomir obratio prije dvije godine i rekao “Očekivat ću vas i živjet ću u nadi”.

Lukovići žive u selu Zahumsko kod Sjenice.

Njih četvero žive u jednoj sobi
Negomir se 2015. godine sporazumno razveo od žene. Njegova majka živi s njima, ima 78 godina i dementna je. Svih četvero žive u jednoj sobi, od 12, 13 kvadrata i tu sve obavljaju, zajedno i spavaju svi u krevetu.

“To nam je i dnevni boravak i kuhinja. Baš sve”, kaže Negomir.

Ugaonu garnituru razvuku i tu svi spavaju.

“Teško jest, a hladno isto jest. Ako je jako hladno, ne kupamo se taj dan”, priča Anastasija.

“Moj otac je meni cijeli svijet”, kaže ona.

Ovo je Pešter, ovdje su zime dosta hladne i teške. Temperatura zna pasti i 30 do 35 stupnjeva ispod nule.

“Posla ima, treba pomusti dvije krave, napraviti sir, treba sve živo. Oko stare majke. Donijeti joj tablete, donijeti joj hranu. Ona baš ništa ne može učiniti, ne može nam umijesiti kruh. Imam i ja nekih zdravstvenih problema, ali se borimo, djeca su dobro, hvala Bogu. Imamo dvije krave, pet, šest kokoši, sijemo malo za sebe graha i krumpira. Sa strujom uvijek imamo problema, padne kiša nemamo struju, puhne vjetar nemamo struju. Dogodi se i da po dvije, tri noći nemamo struju.

Osim dječjeg dodatka, oko 10.500 dinara (oko 90 eura), drugih primanja, kaže Negomir, nemaju. Socijalnu pomoć je, kaže, tražio više puta ali su ga uvijek odbijali, jer baka posjeduje zemlju.

Na ovom linku možete pronaći podatke ako želite pomoći ovoj obitelji.

novizivot.net