Umrla je Marija, samohrana majka troje dece koja se 4 godine borila sa rakom debelog creva: Ovo su SIMPTOMI podmukle i teške bolesti koja je veoma česta u Srbiji

Region

Marija Šaponjić (37) samohrana majka kojoj je uspostavljena dijagnoza – zloćudni tumor debelog creva, umrla je juče. Ova vest je potresla Srbiju, jer je Marija bila samohrana majka tri prelepe devojčice, a za nju su se organizovale i humanitarne akcije kako bi se prikupio novac za njeno lečenje.

Do pre četiri godine, Marija je vodila jedan sasvim normalan život, dok se jednog dana nisu javili prvi simptomi koji su trajali nekoliko meseci. Ona je tada imala operacija u toku koje joj je uklonjeno 13 tumora sa debelog creva i karlice, kao i deo debelog creva i od tada je Marija nosila stomu. U decembru 2020. godine je usledila operacija jetre, kada je otklonjen zloćudni tumor sa jetre.

U januaru 2021. godini je hospitalizovana zbog kolekcije apcesa na jetri, kada su ugrađena dva drena, koje je nosila dva meseca. U martu 2021. godine je otpočeta hemioterapija. Nakon 4 terapije, u junu 2021. urađen je kontrolni skener, kada su otkrivene metastaze na plućima.

S obzirom na veličinu i rasprostranjenost metastaza operacija nije bila opcija, pa je nastavljeno sa istom hemioterapijom. U oktobru se javlja alergijska reakcija, gušenje i terapija je morala da bude promenjena.

Stanje se pogoršavalo, pa se u januaru 2022. na kontrolnom skeneru uočava voda u karlici, uvećanje limfnih žlezda, recidiv na jetri, pogoršanje tumora na plućima. Od februara je započeto lečenje biološkim terapijama sa irinotekanom.

U međuvremenu se javljaju problemi sa urinarnim infekcijama i problemi sa pražnjenjem bešike, a mišljenje urologa je bilo da je to verovatno posledica operacije debelog creva. Od novembra 2022. godine Marija je trpela nesnosne bolove i pojavili su se ginekološki problemi.

Simptomi raka debelog creva
Rak debelog creva nalazi se među tri najčešće maligne bolesti u Srbiji. Posebno je opasan, jer dugo može da “tinja”, odnosno da prolazi bez ikakvih simptoma. Kad se simptomi jave, to je uglavnom znak da je bolest uznapredovala.

Kao i kod drugih bolesti, i kod raka debelog creva najvažnija je rana dijagnostika, kako bi bolest mogla da bude sanirana u najranijoj fazi.

Nedostatak svesti o simptomima može negativno da utiče na stopu preživljavanja.

Krvarenje
Prisustvo krvi u stolici može da bude jedan od simptoma koji ukazuju na rak creva. Takođe, kapljice krvi u stolici mogu da budu uzrokovane izraslinama poput polipa. Ali, ukoliko je krv tamna ili crna, trebalo bi posumnjati na rak, jer on može da izazove unutrašnje krvarenje.

Promene u dinamici pražnjenja
Ukoliko češće odlazite u toalet ili imate utisak da niste ispraznili stomak u potpunosti, trebalo bi da obavite pregled.

Promene u navici pražnjenja creva mogu da budu izazvane prisustvom tumora koji uzrokuje delimičnu opstrukciju u crevima i zatvor, odnosno dijareju ukoliko tumor propušta tečnost u creva. Promena se može desiti bez očiglednog razloga i ako traje duže od tri nedelje trebalo bi otići na pregled.

Mršavljenje
Iako je gubitak težine neuobičajeni znak raka creva, o ovome bi trebalo da informišete vašeg lekara. Naime, ovaj simptom može da bude posledica tumora zbog kog se osećate bolesno ili naduveno. Tumor takođe može da blokira creva, što može da izazove bol u stomaku i utiče na gubitak apetita.

Umor
Rak creva može da se manifestuje i umorom. Naime, rak debelog creva može da izazove anemiju, bledilo kože, vrtoglavicu i nedostatak vazduha.

Bol
Bol u predelu stomaka ili osećaj da imate kvržicu u stomaku takođe može da bude znak upozorenja na rak creva. Trebalo bi da odete na lekarski pregled ukoliko ovi simptomi ne nestanu, odnosno ako utiču na to kako jedete i spavate.

Opstrukcija creva
Bol, nadimanje i mučnina ponekad mogu da budu uzrokovani opstrukcijom creva, kao što je tumor. Osobe koje imaju ovaj simptom trebalo bi da se što pre jave lekaru. Obično je ovaj simptom pokazatelj da je rak već uznapredovao i javlja se kada tumor vrši pritisak na creva ili kad uraste u enterični nervni sistem i ošteti ga.  ZENA.BLIC.RS