O njihovom gestu priča ceo Paraćin: Ovako su osmaci pokazali veliko srce i ganuli jednu bolesnu devojčicu

Region

O njihovom humanom gestu oglasila se i porodica devojčice, koja je ostala veoma ganuta

Mali maturanti iz Osnovne škole Momčilo Popović u Paraćinu pokazali su veliku humanost. Osmaci četvrtog odeljenja odrekli su se svojih maturskih majica kako bi pomogli devojčici Lenki Jovanović da napravi prve korake.

Na svoju matursku žurku došli u su belim majicama koje su međusobno ispotpisivali, pa tako napravili uspomenu za ceo život, a novac su preusmerili na Lenkin račun.

O njihovom humanom gestu oglasila se i porodica devojčice, koja je ostala veoma ganuta.

“Divna deca još divnijih roditelja. Da smo znali došli bismo da se lično zahvalimo i da se Lenka slika sa svima. Bravo deco draga”, napisali su ispod fotografije.

Podsetimo, Lenka je dete iz blizanačke, komplikovane trudnoće, koja se završila carskim rezom u trideset i trećoj nedelji. U trećem danu života pojavili su se trzaji, zbog kojih je odmah konsultovan neurolog i uvedena joj je terapija. Terapija je održavala stanje mirnim sve do petog meseca kada su nastali prvi problemi i javili se prvi epileptični napadi.

Dete ide kod fizioterapeuta i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Napadi su joj dosta oštetili i vid. Napretka ima, ali su jako mali i spori.

Lenka ima brata blizanca koji nema dijagnozu i koji bi bio jako srećan kada bi njegovoj sestri bilo bolje, kako bi imao društvo za igru i kako bi se što manje razdvajali. Lenka je izgovorila svoju prvu reč – baba.

Dosta se trudi i uspeva da se održi u sedećem položaju svega nekoliko sekundi, ali još uvek ne hoda i ne puzi. Zbog oštećenja vida, zvuk pesmica je za nju najveća radost. Njena omiljena poslastica je puding, a njeno omiljeno piće je mleko. Zbog svoje nesigurnosti najveći joj je strah kad je sama, zato uvek voli da je neko sa njom, jako je umiljata i velika maza. Dosta je pozitivna i nasmejana, mnogo se trudi i želja svih je da što pre prohoda, uhvati batu za ruku i pođe u dečiji svet odrastanja gde bi i trebalo da bude.

Da bi stala na svoje nogice potrebni su joj svakodnevni fizioterapeutski tretmani i tretmani razvoja fine motorike, kao i sredstva za troškove puta za mogućnost odlaska u inostranstvo i van grada stanovanja, kako bi nastavila svoje lečenje. Potreban joj je i rad sa logopedom, defektologom, hidro i hipoterapije, rehabilitacije, medicinski potrošni materijal, medikamenti i suplementi, laboratorijske analize, ortopedska pomagala, kao i dijagnostika očiju, pomagala za vid, usluge lečenja, kontrole i operativne zahvate kako bi svet mogla da vidi jasnije, lepše i kako bi brže napredovala, a svi tretmani iziskuju dosta novca.

Za Lenkine prve korake! Budimo humani!

Pomozimo Lenki!

Uplatom na dinarski račun:

160-0000000555336-43

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun:

160-0054000043039-87

IBAN:

RS35160005400004303987

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)