Nogometašice BiH golom u 88. minuti upisale važnu pobjedu u kvalifikacijama za Euro

Region

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Maltu na gostovanju rezultatom 1:0 i tako napravila krupan korak ka drugoj fazi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Nakon poraza od Portugala i Sjeverne Irske, nogometašice BiH su gostovale Malti s ulogom favorita i tu ulogu su iskoristile golom u samoj završnici utakmice.

Izabranice Selvera Hodžića bile su bolje rivalke tokom cijelog meča, ali to nisu uspjele realizovati sve do 88. minute susreta. Prvu dobru priliku imala je Emina Ekić na samom startu, ali je njen udarac s vrha peterca izblokiran.

Do odlaska na odmor naše nogometašice su napravile još nekoliko dobrih prilika pred golom Malte, ali do gola nisu uspjele doći.

Najbolju šansu na utakmici propustila je Minela Gačanica na startu drugog poluvremena. Milena Nikolić je prebacila golmanicu Malte, ali je Gačanica nije uspjela ugurati u prazan gol.

 

Do kraja utakmice bio je to veliki pritisak pred golom domaćina, a onda dvije minute prije kraja trenutak odluke. Amela Kršo je sjajno centrirala s lijeve strane, a glavom pogađa Milena Nikolić čime potvrđuje zašto sjajno već godinama igra u najelitnijim evropskim ligama.

Kako tri prvoplasirane selekcije idu u dalju rundu kvalifikacija, ova tri boda su velika jer smo ostavili Maltu iza sebe i skočili na treću poziciju. U narednom kolu BiH će dočekati Maltu već 4. juna i tu imati priliku da ovjeri plasman u narednu fazu takmičenja.

Rezultat i strijelac:

Malta – BiH 0:1 (Nikolić 88′) dijasporainfo.net