“Gle, dete vozi fiću!”: Mina je na trke počela da ide sa 11, a sad kad ima 21, sebe vidi samo na ovom mestu

Region

“Fića mi nekako leži najbolje, ipak sam navikla na njega, sad da mi daju nekog “poršea” brzog možda i ne bih imala tako dobar rezultat”, kaže Mina Stanivuk

“Gle, dete vozi fiću!” kaže Mina Stanivuk da mnogi izuste kada je vide za volanom, jer izgleda mlađe od svoje 21 godine. Možda i izgleda kao devojčica, ali je proteklog vikenda osvojila četiri trofeja na auto slalomu “Srebrno jezero” i bila rame uz rame sa kolegama.

I dok su Velikim Gradištem odjekivali zvuci turiranja i brundanja motora, zanimalo nas je ko to remeti mir i spokoj varošice na Dunavu.

I nije Mina bila jedina “devojčica”.

“Bile su još dve koleginice, baš smo se sprijateljile, bilo je prijatno. I nema baš žena na trkama i mnogo je lepo što su došle, one su prvi put, tek su počele, kako sam ja shvatila, počele su u Zaječaru da voze i odlučile da dođu i u Veliko Gradište, da vide kako je i ja mislim da im se baš svidelo, tako da nas je bilo tri u klasi”, priča Mina.

Kući je u “zastavi 750” odnela četiri trofeja na stazi dugoj oko 1.600 metara, oba dana u svojoj klasi osvojila je drugo mesto i prvo među damama.

Kad nam je ispričala da je njen tata maltene rođen u “fići”, onda je i bilo logično da baš u njemu započne svoju karijeru.

Prvi put s ocem na – trke
“Ceo život smo imali “fiću” u porodici, ovaj je s nama već skoro 20 godina. Tata je mene počeo da vodi na trke kad sam možda imala 11 godina, prvi put sam počela da gledam na Ušću, kad su se vozile “fiće”, išla sam i na skupove, na “fićijade” i nekako sam to baš zavolela kao sport. Nijedan drugi sport me nije interesovao, igrala sam košarku, ali nije bilo to to, nisam se osećala nekako uklopljeno sa društvom. Na trkama se najviše osećam kao ja”, kaže ona.

Mina je ove sezone počela da vozi za nov klub, ASU “As” iz Zaječara.

“Zahvalna sam im mnogo jer su mi priuštili da dođem na ovu trku, ova dva dana, bez njih možda se i ne bih pojavila, ja sam platila gorivo, oni su sve ostalo sredili, organizacija je bila fenomenalna”, kaže.

Led je probila kada je imala 16 godina, na Adi Huji. Malo ozbiljnije je počela da vozi pre tri godine.

“Ne treba vam vozačka dozvola, ali treba saglasnost roditelja da se vozi, ako ste maloletni i imate bar 15, 16 godina”, objasnila nam je.

“Ja sam u Velikom Gradištu vozila u klasi 1, to je serijska klasa, vozila sam samo tu trku, planiram da vozim grupu 2, klasu 4, jer ipak serijski “fića” je 23 konja i tu ne može neki ogroman rezultat da se postigne. Tako da voziću klasu 4 od sledećih trka”, otkriva nam Mina.

Kako kaže, kod slaloma je bitna tehnika, generalno je sporija vožnja, jer moraju da se obiđu čunjevi, da se prođu kapije i šikane i da se ne obore.

Sebe, kaže, i narednih nekoliko godina vidi u auto slalomu.

“Fića” idealan za slalome
“Fića mi nekako leži najbolje, ipak sam navikla na njega, sad da mi daju nekog “poršea” brzog možda i ne bih imala tako dobar rezultat, jer ipak je to i navika kako se “fiča” ponaša, jer je “fića” mali autić i on je idealan za slalome. Sebe vidim u toj klasi 4, ima tu dosta jačih kola od “fiće”, ali smatram da će mi tu biti mnogo bolji rezultat i da mogu bolje rezultate da postignem u toj klasi, sa modifikovnim “fićom”, serijski “fića” je slabiji, žao mi tog motora na kraju, kaže Mina o svojim planovima.

Sledeća je, navodi, Rakovica.

“Tamo ću sigurno da idem, mislim da se vozi u DMB-ovoj fabrici, to je kratka staza, prošle godine sam je vozila i to je baš idealna staza za fiću”.

(Telegraf.rs)