Kad su kćeri jedna za drugom odlazile iz kuće udajući se, u selu su počeli ismijavati moju sestru, govoreći kako će i ona uskoro naći zaručnika. Evo kako im je odgovorila.

Zanimljivosti

Moja starija sestra je rano ostala udovica; njezin muž je iznenada umro, i sestra je ostala s tri djevojčice. Najstarija kći imala je 8 godina. Moja sestra je cijeli dan radila i vraćala se kući kasno. Djecu je čuvala naša majka, ali bila je već starija i uskoro je preminula.

Ponekad bih odlazila i pazila na djevojčice, ali i ja sam radila, pa nisam imala puno vremena za nećakinje. Sestra je puno radila: na njezinim ramenima je bilo i gospodarstvo, i vrt, i kuća, ali nije mogla napustiti posao jer je trebalo nekako prehraniti troje djece.

Kada je najstarija kći napunila 12 godina, počela je pomagati majci. Brinula se o kući, vrtu, i život moje sestre postalo je malo lakše: znala je da kod kuće ima pomoćnicu. Kada je najstarija kći napunila 20 godina, rekla je majci da ima dečka i da se planiraju vjenčati.

Sestra je bila jako sretna jer je znala obitelj budućeg zeta, bio je iz pristojne obitelji. Prijatelji su iz djetinjstva, i sestra je već dugo primijetila da se vole. Napravili su svadbu i najstarija kći se preselila kod muža. Godinu dana kasnije sestra je udala i drugu kćer. Tri godine kasnije, u selu su počeli govoriti da se i treća kći udaje.

Susjede su je počele ismijavati, govoreći kako će uskoro i ona naći zaručnika. Ali moja sestra je odgovorila da se ne namjerava udavati. Kćeri su se sretno udale, imaju svoje obitelji, i ona sada može mirno živjeti. Prošlo je mnogo godina. Moja sestra sada ima unuke.

Cijeli svoj život posvetila je djeci – i ne žali zbog toga. Kćeri sa svojim obiteljima često dolaze kod nje, okupljaju se na proslavama. Žao mi je što uz nju više nema voljenog supruga, on je uvijek želio sina, a sada imaju čak tri unuka.

Jako sam sretna zbog svoje sestre, vidjela sam kroz kakve je poteškoće prošla. Neka joj Bog da zdravlja, uvijek sam vjerovala da će sve biti u redu.restfulyoz.com