Tuga do neba u Jablanici: Enes Džino ukopao devet članova porodice

Region

Novinari Faktora zatekli su Enesa Džino uplakanog i shrvanog od bola dok uči Fatihe svakome pojedinačno pred današnju dženazu u Jablanici.

“Drvetero iz porodice od snahe je preminulo. Otac, majka, brat, nevjesta… U dvije kuće su bili. Jednog smo našli živog ali je zbog posljedica povreda preminuo. Nisu imali šanse da se spase“, govori Džino sa suzama u očima.

Ističe da snaha još uvijek nije svjesna šta se dogodilo.

Razgovarali smo i sa Kenanom Velićem. U poplavama koje su početkom oktobra gotovo izbrisale sa zemlje Donju Jablanicu izgubio je sestru i zeta, cijeli familiju sa sestrine i zetove strane.

“Ostala je tetka. Ostalo smo mi. Edi Tufek jedini je preživio, od sestre sin. Ima osam godina. On je svjestan, stabilan, trenutno je na intenzivnoj u Mostaru. Želim se zahvaliti ljudima koji pomažu. U ovom trenutku Mostar nije razdvojen. Da je barem uvijek ovako, a ne samo kad nas zadesi nevolja“, kaže Velić kroz suze.

Ističe da su kuće u kojima su živjeli njegovi članovi porodice nestale sa lica mjesta.

Sve je nestalo. Samo da dječak bude dobro. Ne možemo mi vratiti mamu i tatu, ali mu sigurno ljubavi neće faliti. Bili smo uvijek zajedno i prije ove nesreće, sada ćemo biti još više ujedinjeni da dječak odraste u ljubavi”, kaže Velić i odmahuje rukom da više ne može govoriti i dodaje: “Ne mogu, izvinite. Sad kad sam vidio ove tabute ne osjećam se dobro”.

Dženaza žrtvama poplava u Jablanici trebala bi početi u 14 sati. Vjerski obred će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

dnevne.net