Mještani Čivelja “za dlaku” izbjegli sudbinu Donje Jablanice, kamenje se zaustavilo 50 metara od prvog objekta

Region

Još se traže dva tijela žrtava poplava. Brojni timovi i dalje se nalaze u Jablanici i Kojnicu. Popravlja se i čisti. Do nekih naselja u Jablanici i dalje se ne može doći, a do Čivelja konačno može.

Mještane Čivelja malo je dijelilo od sudbine Donje Jablanice. Uslijed padavina kamenje sa kamenoloma krenulo je ka njihovim kućama. Srećom, zaustavilo se 50 metara prije prvog objekta. Kažu da ovo nije prvi put da se kamenje strovali do jezera. Tješi ih što nema stradalih.

Osam dana su mještani naselja Čivelj bili u potpunosti odsječeni. Put je sada prohodan i djelimično saniran. No, zabrinutost mještana i dalje ne prestaje.

Hrana, lijekovi i voda stizala im je čamcima s druge strane jezera. Njihov pogled konstantno je uperen ka vrhu brda jer odatle prijeti opasnost. Iako je kamenolom neaktivan, vidljivo je da nije saniran i obezbijeđen.

“Ide kao vulkan. To je strašno bilo… Uglavnom ovo je treća havarija koja se dešava. Od prve havarije prošle su tri godine. Sva jalovina sa platoa majdana je prebacivana iznad naših kuća. Velika količina vode, čega sve ne – sve je sišlo ovdje”, ispričao nam je Đemil Ćosić, mještanin Čivelja.

Plaža Čivelj također je pretrpjela značajna oštećenja. Materijalna šteta se zbraja, a mještani konstantno pričaju o najkritičnijim trenucima te kobne noći.

“Ja sam izašao oko 12-12:15 sati i izašao pred vrata. Kiša pada, nosi materijal ispred kuće. Otišao sam u radionicu, uzeo alat, stavio bateriju na glavu i izašao uz stranu i uspio sam okrenuti vodu u njen stari tok, potok. On se podijelio na više dijelova i jedan dio je išao prema mojoj kući i ostalim kućama, prema jezeru”, pojasnio je Salko Ćosić, mještanin Čivelja.

Te noći nerado se sjećaju i u Buturović Polju. Tamo je bujica bespovratno odnijela ljudske živote.

“Poznavao sam ih sve. To je bilo tako jako da je čovjeku otišla kuća do temelja. Izvukao je živu glavu. Ustao sam ujutro i vidim haos, blato…”, prisjeća se Aziz Kezo, mještanin Buturović Polja.

Sada se sanira šteta. U toku su radovi na elektrodistributivnoj mreži kako bi se, kada budu postavljeni kontejneri, čim prije uspostavila opskrba struje. Na imanjima je primjetan veliki nanos pijeska i šljunka. U Donjoj Jablanici ista situacija. Volonteri pričaju da je trenutak pronalaska stradale osobe ispod ruševina najteži momenat za njih, ali da neće prestati dolaziti i pomagati. Mnogo posla tek predstoji.

n1