Zmajevi minimalno poraženi od Njemačke na Barbarezovom trenerskom debiju u BiH

Region

Nogometaši reprezentacije Bosne i Hercegovine poraženi su večeras od Njemačke u meču 3. kola nove sezone Lige nacija, a Elf je na Bilinom Polju slavio rezultatom 2:1.
Večerašnji meč je bio i trenerski debi selektora Sergeja Barbareza na domaćem terenu, a on tako još uvijek ne zna za pobjedu na klupi Zmajeva, koju je preuzeo proljetos.

Bolje su u utakmicu ušli rastrčani i borbeni Zmajevi, koji su imali inicijativu u prvih petnaestak minuta meča, a prijetili su dobrim udarcem Ivana Bašića iz slobodnjaka sa skoro 30 metara.

Bašić je tada šutirao jako dobro, ali lopta je završila tik pored stative gola Alexandera Nubela. U 15. minuti prvi put prijete Nijemci. Odbila se lopta nakon jednog ubačaja do Maximiliana Mittelstadta, ali on neometan sa 13 metara nju šalje visoko preko gola.

Četiri minute kasnije šut Joshue Kimmicha ide pored gola, a sredinom poluvremena topovski udarac Pascala Grossa završava tik uz stativu gola Nikole Vasilja.

U 30. minuti je kapitulirala odbrana Zmajeva. Gol je postigao Deniz Undav, a svemu je prethodila sjajna akcija gostiju i maestralan potez Floriana Wirtza.

Uslijedila je u 35. minuti kolosalna šansa za BiH, za kojom će Zmajevi dugo žaliti. Sead Kolašinac je u munjevitom kontranapadu izbacio Ermedina Demirovića oči u oči s Nubelom, ali napadač Zmajeva pogađa prečku!

Samo minut kasnije je BiH kažnjena, pošto Undav stiže do svog drugog gola i duplira prednost Njemačke. Finiš poluvremena donio je totalnu dominaciju Elfa, a pravo je čudo kako BiH u tim trenucima nije primila i treći gol.

Dominacija Njemačke nastavljena je i u drugom poluvremenu, a u 57. minuti je VAR intervencijom poništen gol Undava za hat-trick, da bi u 68. minuti poništen i gol Sergea Gnabryja.

Potom u 70. minuti BiH uspijeva da se vrati u život, pošto gol za 2:1 nakon nebeskog skoka postiže Edin Džeko! Asistenciju je upisao Benjamin Tahirović.

Do kraja je ostalo 2:1 i Njemačka je zasluženo odnijela sva tri boda iz Zenice.

Zmajevi su porazom pali na dno tabele grupe 3 Lige A, pošto ih je na trećem mjestu preskočila Mađarska, koja je večeras osvojila bod na domaćem terenu protiv Nizozemske (1:1).

Naredni meč BiH igra u ponedjeljak protiv Mađarske, koja će nam gostovati na Bilinom Polju. Isti dan će Njemačka dočekati Nizozemsku.

Rezultat i strijelci:

BiH – Njemačka 1:2 (Džeko 70′ / Undav 30′, 36′)