Od lekara zavisi šta će biti s njim: Pogledao je roditelje hladno, stručnjaci otkrivaju sve o slučaju Ribnikar

Region

Advokat Stevan Ćorda i sudski veštak i psiholog Radoslav Svičević u emisiji “Uranak” na televiziji K1 komentarisali su suđenje maloletnom K.K. osumnjičenom za masakr u školi u Ribnikaru.

Sudski veštak i psiholog ističe da se karakter deteta oblikuje na rođenju.

“Odgovor može da bude povezan sa aktuelnom situacijom i mojim prethodnim odgovorima nakon ovog tragičnog događaja. Radi se o istoj osobi koja na različite načine ispoljava svoje ličnosti. Suština ličnosti, ponovo ističem, je narcisoidni karakter,” rekao je Svičević i dodao:

“Mislim da postoji velika saglasnost u tome da se radi o karakternoj ličnosti. Svako može dodati nešto uz to, a to je da postoji i deo sadističke ličnosti. Sadizam podrazumeva uživanje u nanošenju bola drugoj osobi. Na to utiče nekoliko faktora koji oblikuju takav karakter, uključujući i period novorođenčeta. U trenutku kada novorođenče ne doživljava toplinu, sigurnost i zaštitu, dolazi do disbalansa u razvoju ličnosti. U suprotnom, jedini izvor zadovoljstva za novorođenče postaje njegovo sopstveno telo, što može značiti da je odbačeno od majke. Ovaj trenutak se često događa kada majka počinje da doji dete. Iskusni psiholozi su pre 50 godina uveli pojam ‘zle majke’ ili ‘zle dojke’, što podrazumeva odsustvo ljubavi i pažnje u roditeljstvu, kao i nedostatak spremnosti na žrtvovanje sebe za dete koje ima te potrebe. Ako se te dečije potrebe ne zadovolje, dete počinje da se fokusira isključivo na svoje telo, a taj rani obrazac ponašanja prenosi se u kasniji razvoj” – dodaje psiholog.

Sirčević objašnjava i šta njegova izjava na sudu govori o maloletniku.

“Optuživanje roditelja da su oni krivi za sve to može, ali i ne mora da znači. Može značiti da je zaista bio odbačen i da nije zadovoljen potrebama koje rana mladost ima u komunikaciji sa roditeljima. Međutim, to može biti i deo psihološkog mehanizma koji se zove projekcija, gde se rđave, agresivne i zle namere prenose na roditelje, optužujući ih za sam čin ubistva.” -objasnio je.

Advokat Ćordić kaže da su juče saznali suštinsku stvar tokom suđenja Advokat Ćordić izjavio je da su tokom jučerašnjeg suđenja otkrili suštinsku stvar. ‘Saznali smo razlog zbog kojeg je to učinjeno. Sve sumnje koje su kolege i ja imali, kao i odgovori na neka pitanja, juče su se potvrdili. Zbog toga smatram da smo bliži osuđujućoj presudi, jer se dovode u vezu ključni elementi slučaja” – rekao je Ćordić i dodaje da jučerašnji susret dečaka i roditelja uopšte nije bio pun topline, a najmanje roditeljski.

Advokat je objasnio i šta će biti sa K.K. i gde će odslužiti kaznu.

“On je tamo na praćenju i on iz bezbednosnih razloga, opasnih po okolinu, mi ne znamo kako će da završi. Na praćenju je i od tih lekarskih nalaza ćemo videti koja je njegova budućnost” – dodaje.

(Telegraf.rs/K1)