Za poplavljena područja izdat novi narandžasti meteoalarm

Region

Ovaj meteoalarm je izdat za područja na kojima smo prije nekoliko dana bilježili katastrofalne poplave koje su odnijele ljudske živote

Izdato je narandžasto upozorenje za jaču kišu na zapadu, istoku i sjeveru Hercegovine te za dio centralne Bosne.

Ovaj meteoalarm je izdat za područja na kojima smo prije nekoliko dana bilježili katastrofalne poplave koje su odnijele ljudske živote i nanijele ogromnu materijalnu štetu.

Očekuje se da će jača kiša, kako su naveli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH) pasti 9. oktobra (srijeda) i to u periodu od 1:00 sat iza ponoći, a prestanak se očekuje u 11:00 sati ujutro.

– Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta – poručili su iz FHMZ-a.

Shodno tome, izdali su i preporuke:

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

I iz Federalne uprave civilne zaštite čiji su spasioci uz brojne druge njihove kolege kako iz BiH, regije i svijeta na terenu, objavili su na Facebooku navedenu obavijest.

avaz.ba