Nikšić u Donjoj Jablanici: “Materijalna šteta će se na neki način nadoknaditi, ljudski životi neće”

Region

To je nešto što sigurno svima ostaje kao najveće opterećenje i žalost

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović posjetili su danas Donju Jablanicu koja je razorena strašnim poplavama.

Tom prilikom razgovarali su s lokalnim stanovništvom. Kažu da je materijalna šteta ogromna, ali da su ljudski životi ipak ono što je nenadoknadivo.

– Razgovarali smo sa svim mještanima koji su pretrpjeli ogromnu materijalnu štetu, ali eto, hvala Bogu, nisu imali tih ljudskih gubitaka i koji ustvari ne govore više o svojoj šteti i kažu: “Šta da pričamo mi o tome, kad vidimo šta je bilo s našim komšijama?”, jer su svakog od tih ljudi u glavu znali.

Moram reći da ove ekipe koje su na terenu i koje su stvarno od prvog dana angažirane zaista su napravile ogroman posao. Rade i siguran sam da će što se toga tiče vrlo brzo raščistiti teren da se može krenuti u neko saniranje. Nažalost, ono što smo Dado i ja komentirali, sva materijalna šteta će se na neki način nadoknaditi, ljudski životi neće. To je nešto što sigurno svima ostaje kao najveće opterećenje i žalost – izjavio je Nikšić.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović istaknuo je da je prioritet doći do svakog građanina i uspostaviti sve komunikacije.

– Neke pravce nismo uspjeli uspostaviti i to je prioritet za naredni period, da dođemo do svakog građanina i da uspostavimo sve komunikacije putne, da vratimo vodosnabdijevanje i snabdijevanje električnom energijom – kazao je Šabanović.

avaz.ba