BALKAN NA UDARU JAKOG NEVREMENA Poplave i odroni odneli živote u BiH, dramatično i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, crni oblaci JURE KA SRBIJI

Uncategorized

Jako nevreme zahvatilo je noćas deo regiona, tačnije Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru.

Najdramatičnija situacija je u opštini Jablanica u BiH, gde je GSS pozvala građane da se jave za pomoć njima i vatrogascima zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

U Jablanici je alarmantno stanje, a potvrđeno je da je više osoba izgubilo život u poplavama i odronima.

Kako navodi Klix.ba, zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povređenih i nestalih osoba.

Deo Buturović Polja takođe je odsečen od lokalnog puta, kao i da je teško pristupiti unesrećenim ljudima. U mestu Ostrožac došlo je do odrona pruge.

Iz Vatrogasne stanice Jablanica kažu da je opština u potpunosti blokirana.

Da nesreća bude još veća, u toku noći ovu opštinu pogodio je i zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihteru.

U Crnoj Gori na snazi crveni meteoalarm
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore izdao je za danas crveni meteoalarm zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše. Danas se u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom delu i na primorju, očekuju udari vetra od preko 90 kilometara na sat.

U tim oblastima očekuje se i jaka kiša, od deset do 20 milimetara padavina za tri sata.

– Moguće su vremenske nepogode i grad – upozorili su iz ZHMS, dodajući da se u istočnim i severoistočnim predelima Crne Gore ujutru, a moguće i popodne, očekuje često umerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ranije su saopštili da će područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti i da su intenzivne padavine naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dela dana.

Oni su upozorili da su, zbog obilnih padavina, moguće lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predele.

Potopljen centar Budve
Obilna kiša jutros je novi bulevar u centru Budve pretvorila u reku.

Kaldrmom je lila bujica vode, a poplavljena je i garaža stambenog kompleksa, pa su brojna vozila ostala zarobljena u vodi.

U Hrvatskoj se uvode vanredne mere od poplava
Zbog kiše koja i dalje pada u Hrvatskoj može se očekivati dalji porast vodostaja Kupe i uvođenje vanrednih mera od poplava kod Karlovca zbog Kupe, kao i na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministarka Marija Vučković.

– Što se tiče Save u toku je upuštanje u našu prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode – rekla je za Dnevnik HRT-a ministarka zaštite životne sredine.

Naglasila je da se vanredne mere uvode, pripremne radnje su obavljene i sistem je spreman za obranu.

Upozorila je da postoji rizik kod dela prigradskih naselja grada Karlovca i plavljenja dela Hrvatske Kostajnice.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik Nove TV da će stalne padavine dovesti do sekundarnog vodenog talasa reka Kupe i Save.

U Srbiji pljušti od ranog jutra
Od ranog jutra u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije pljušti kiša. Danas se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde i sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturama od 12 do 27 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

– U toku jutra oblačno, u većem delu severne i zapadne Srbije s kišom i lokalnim plјuskovima uz mogućnost grmlјavine, dok će u jugozapadnim i centralnim krajevima padavine biti lokalna pojava, a na jugu i istoku Srbije zadržaće se uglavnom suvo – najavljuju iz RHMZ.

RHMZ izdao upozorenje

RHMZ je rano jutros izdao upozorenje u kojem da navodi da se u toku prepodneva više kiše očekuje na severu i zapadu, a u drugom delu dana na jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu od 10 do 30 milimetara, lokalno do 40 milimetara.

Žuti i narandžasti meteoalarmi upaljeni su na teritoriji cele Srbije i to zbog čak tri pojave.

(Blic/Klix.ba/HRT)