Skupa ekskurzija u Njemačkoj: Berači gljiva kažnjeni sa 7.000 eura

Zanimljivosti

Četiri osobe su tokom prošlog vikenda na njemačkom Schwarzwaldu ukupno prikupile skoro 70 kilograma gljiva koje su namjeravale prevesti preko granice sa Švicarskom, blizu Hohentengena.
Svaka od četiri osobe je imala svoj automobil kojim su prevozile gljive. Carinskim pregledom su pronađene vrijedne gljive, među kojima je bio zaštićeni vrganj.

Nadležni su saopćili da su s 30 kilograma značajno premašile dozvoljenu količinu gljiva koje se mogu ubrati. Naime, prema Zakonu o zaštiti prirode, jedna osoba dnevno može sakupiti jedan kilogram gljiva.

Tako da se izlet na Schwarzwaldu pokazao skupom ekskurzijom jer je spomenutima izrečena kazna u iznosu od ukupno 7.000 eura. Jedan kilogram vrganja u Švicarskoj košta 80 eura, što dovoljno govori o koliko unosnom poslu je riječ. Zaplijenjene gljive su uništene.

Nadležni su napomenuli da se i ranije događalo da berači gljiva, posebno oni iz Švicarske, ignoriraju maksimalnu količinu gljiva koja se može ubrati, a zbog čega su pojačane kontrole, piše portal tagesschau. klix.ba