“Svaku noć sam ustajao na dva, tri sata da ga hranim”: Nikola (14) iz Ivanjice je svog kućnog ljubimca našao u šumi i sada su nerazdvojni! (FOTO)

Region

Četrnaestogodišnji Nikola Todorović iz sela Močioci kod Ivanjice ima nesvakidašnjeg kućnog ljubimca. Reč je lanetu koje je našao u šumi dok je sa ocem brao jagode. Tek rođena životinja ležala je u travi ispuštajući tužne zvuke, potpuno bespomoćna i uplašena. Nikola je je bez razmišljanja lane poneo kući i uz puno ljubavi i truda, udahnu mu nov, bezbrižan život.

“Ja sam ga tu uhvatio i ono je tek tad počelo da pišti. Doneli smo ga kući i bilo je tu možda dvadesetak dana. Svaku noć sam ustajao na svaka dva-tri sata da ga hranim. Prvo nije hteo da jede, jer nije mogao da navikne. Posle sam u neku posudicu stavio mleko, tada je počela lepo da jede i lepo je porasla, prešla na vodu i travu, sada ne pije više mleko. Posle sam ga prebacio u štalu i sada je poraslo baš. Samo sa mnom se igra i na mene je navikao”, objašnjava Nikola.

Bambika, kako je Nikola nazvao svog kućnog ljubimca, nema roditelje, ali se pokraj njega oseća bezbrižno i voljeno i svaki dan, kada se vraća iz škole, beskrajno mu se obraduje.

“Ja kad uđem u štalu, ona je puna sreće. Počne da se igra i pišti kada izađem. Neće da pobegne, obično je oko mene i čim se uplaši, beži u štalu. Zna gde je sigurno. Planiram da je pustim u prirodu kad poraste, kad bude velika srna”, kaže dečak za portal “Info liga”.

Iako za ove životinje važi pravilo da su veoma bojažljive zahvaljujući porodici Todorović Bambika je postala veoma pitoma pa se odlično slaže i sa Nikolinim drugarima.

“Bilo je prelepo iskustvo, nismo da sada imali priliku da tako vidimo divlju životinju, ali kao da nije divlja! Bila je baš pitoma i igrala se sa nama, hranili smo je, trčala je kad nas je videla i nije se plašila ni malo”, priznaje Nikolina drugarica Rada Tomić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, Marija Vuković Đedović, kaže da je za decu veoma važno druženje sa životinjama i prirodom.

Deca iz seoske sredine imaju tu sreću da odrastaju u neposrednom kontaktu sa prirodom. Oni se od malena, ne samo u kući već i u školi uče da tu prirodu poštuju i da rastu zajedno sa životinjama koje ih okružuju. Na časovima često razgovaramo o lepotama prirode i snazi koju ona ima da nas inspiriše da budemo bolja bića. Odnos ovog dečaka sa životinjom svedoči o našoj potrebi da održavamo blizak odnos sa prirodom i da je lepšu predamo budućim generacijama”, kaže Vuković Đedović.

Bambika je već četiri meseca u porodici Todorović. Ubrzo će izrasti u lepu srnu koja će možda potražiti život u svom prirodnom okruženju, ali je sigurno da ljubav i pažnju sa kojom je odgajana u porodici Todorović nikada neće zaboraviti.

(Infoliga.rs)