Narednih dana kao usred jula, a onda stiže preokret vremena: Temperatura pada sa 33 na 15°C, EVO i kada

Uncategorized

Sve više jača termički visinski greben nad našim područjem, a u sklopu njega po visini stizaće i veoma topla vazdušna masa sa severa Afrika. Istovremeno, sa zapada Evrope jačaće ciklon, koji će u svom prednjem delu prema Srbiji usloviti da jugozapadno strujanje bude izraženije, a zajedno sa njim i priliv vazduha sa Mediterana i iz Sahare.

U Srbiji će u četvrtak i petak biti sunčano i veoma toplo vreme. Maksimalna temperatura biće u četvrtak u većini predela oko 30 stepeni, a vrhunac vrućine očekuje se u petak, uz temperature i do 33°C.

Iako će i u subotu u većem delu zemlje biti sunčano i veoma toplo, severozapad zemlje već tokom dana zahvatiće preokret vremena.

Hladni front sa kišom i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar već tokom dana stići će do Bačke, a ispred fronta biće i dalje kao tokom leta. Maksimalna temperatura biće od 22 u Bačkoj do 32°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 29°C.

Pred kraj dana i tokom večeri hladni front širiće se i prema ostalim predelima Srbije i na svom putu donositi jaču promenu vremena sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a i temperatura će biti u drastičnom padu.

U nedelju će biti pravo jesenje vreme. Očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 18 stepeni, na istoku Srbije do 22°C.

Početkom sledeće sedmice biće prohladno, uz prestanak padavina.

Početak oktobra doneće stabilno vreme i hladna, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana uslediće postepeni porast temperatura.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 20 do 25°C, one će do subote biti više i za sedam-osam stepeni više od napomenutog proseka, da bi u nedelju bile za pet do sedam stepeni ispod proseka, jer bi usledio pad temperatura i za više od 15 stepeni.

Kako nas u narednom periodu očekuju burne vremenske prilike, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom i sa njihovim preporukama.

(Telegraf.rs)