Ena se vratila iz Njemačke: Njena plantaža lješnjaka u Bihaću donosi prve plodove

Region

Ena Zolić iz Bihaća, postavila je temelje za uspješan agro-biznis kada je 2018. godine na pet dunuma zemlje u bihaćkom naselju Gata zasadila plantažu lješnjaka pod nazivom “Hazelnut Gata”. Nakon nekoliko godina napornog rada, ove godine konačno ubire prvu veću količinu plodova, koji se sada plasiraju na tržište.

Kroz proširenje plantaže, izgradnju potrebne infrastrukture i kupovinu mašina, Ena se pripremila za pokretanje proizvodnje na većem nivou. U planu joj je i otvaranje otkupne stanice koja bi omogućila preradu lješnjaka s drugih plantaža, čime bi obogatila ponudu domaćem i međunarodnom tržištu.

Pored lješnjaka, Ena planira proširenje imanja i sadnju oraha i kestena. Također, priprema prostor za farme pilića i ovaca. Dugoročni cilj je transformacija imanja u eko selo, inspirisano sličnim primjerima sa Zapada.

Rođena i odrasla u Štutgartu, Ena je završila Poljoprivredni fakultet, a master rad na temu održivosti poljoprivrednih imanja odbranila je 2021. godine. Nakon studija, odlučila je da se vrati u Bihać, rodni grad svojih roditelja, i tamo pokrene vlastiti biznis.

Na nedavnom sastanku s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem, Ena je predstavila svoj biznis i ideje za dalji razvoj. Gradonačelnik je pohvalio njen hrabar korak povratka iz sigurne budućnosti u Njemačkoj kako bi gradila posao u BiH, obećavši podršku lokalne zajednice.

Nakon šest godina rada, Ena je ponosno predstavila prvi proizvod – pakovanje od 750 g svježeg lješnjaka u ljusci, prve klase, po cijeni od 9 KM. Uskoro planira ponuditi i druge proizvode od prerađenih lješnjaka, čime nastavlja ostvarivati svoje snove.

„Želim biti primjer mladima kako se, uz trud i podršku porodice, snovi mogu ostvariti i u Bosni i Hercegovini“, poručuje Ena Zolić.

FOTO: Crna hronika izvor,CH