Vučić: “Potpisao sam saglasnost za služenje obaveznog vojnog roka

Region

Vučić: “Potpisao sam saglasnost za služenje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana”

– Želim da vas obavestim da sam kao vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije potpisao saglasnost za obavljanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana. Želim da verujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku – upravo je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ovo izjavio na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije koja je održana na platou ispred zgrade Skupštine Srbije.

“Verujem da će Vlada Srbije to da prihvati. Naša vojska mora da bude sve jača i snažnija i da odvrati one koji nam prete”, rekao je Vučić.

– Želim da svi razumete i koliko nam je potrebna jaka vojska i koliko nam je važno da pravimo i kupujemo novo naoružanje. Nije naša želja da nekoga napadamo, ali hoćemo da odvratimo one koji nam prete, a vi ste taj bedem i najčvršća stena tog odvraćanja – poručio je predsednik Vučić oficirima i vojnicima.

On se zahvalio i njima i njihovim roditeljima.

Obavezan za muškarce, žene ako žele
Podsetimo, kako je ranije najavljivano, obavezni vojni rok u trajanju od 75 dana bi se sastojao iz dva dela – 60 dana obuke i 15 dana vežbe. Bio bi obavezan muškarce i dobrovoljan za žene.

Prve generacije novih regruta u kasarnama bi mogle da budu za godinu dana, IT stručnjaci bi mogli da završe u Vojnotehničkom institutu. Postojala bi i opcija prigovora savesti, odnosno služenje vojnog roka bez oružja, ali bi oni koji žele duplo duže služili vojni rok, bile su takođe najave.

Najverovatnije bi u vojsku išli mladići do 30 godina i bili bi plaćeni za to, a iznos plate koja se spominjala je oko 46.000 dinara. blic.rs