Čak 20 porodica je odbilo da usvoji ovu devojčicu, ali joj je Luka (41) pružio sve: Evo gde je danas samohrani otac koji je zavoleo bebu sa Daunovim sindromom

Region

Naime, kako je objasnio, sve što je želeo u svom životu bila je porodica, što je uspeo da dobije kada je upoznao Albu, bebu sa Daunovim sindromom koja je prethodno bila odbijena od strane 20 porodica.

Za mnoge porodice, briga o detetu sa posebnim potrebama može biti vrlo zahtevna, ali Luka se nije dvoumio kada je video Albu. A inspiraciju za brigu o njoj dobio je od svog najboljeg prijatelja iz detinjstva, Diega.

“Kada sam imao 14 godina, moj najbolji prijatelj Diego otkrio je da ima terminalni rak. Kada sam saznao za to, odlučio sam da ga nikada ne napustim. Išao sam u bolnicu s njim, pomagao mu sa domaćim zadacima, i jednostavno sam uvek bio tu za njega kada mu je bilo potrebno”, objasnio je Luka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luca Trapanese (@trapaluca)

Izuzetno ponosan što je Albin otac
Luka je uvek jasno davao do znanja koliko je ponosan što je Albin otac, uprkos njenoj invalidnosti. Takođe je istakao da je usvajanje nje bio njegov način da nastavi nasleđe svog prijatelja Diega i rekao je da je tražio inspiraciju u Diegovim roditeljima.

“Diego je bio moj najbolji prijatelj i uradio bih bilo šta da mu pomognem. Njegova smrt ostavila je duboku svest o tome šta znači živeti sa bolešću. Zato sam počeo da volontiram u crkvi u Napulju kako bih pomogao teško obolelim ljudima i deci sa invaliditetom,“ rekao je on za BBC.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luca Trapanese (@trapaluca)

Volonterska služba u katoličkoj crkvi inspirisala je Luku da donese odluke o tome šta želi da postigne u svom životu.

Od katoličkog sveštenika do samohranog oca
Sa 25 godina, Luka je želeo da postane katolički sveštenik, ali su se planovi promenili kada se zaljubio u muškarca. Proveo je jedanaest godina sa svojim partnerom i osnovao dobrotvornu organizaciju u Napulju koja je posvećena radu sa osobama sa invaliditetom. Takođe je odlučio da, ako ikada odluče da osnuju porodicu, samo će usvojiti dete sa invaliditetom.

Nažalost, par se razdvojio pre nego što su uspeli da započnu proces usvajanja, ali je Luka i dalje bio veoma zainteresovan za roditeljstvo. Nakon što je pokrenuo proces, rečeno mu je da će moći da usvoji samo dete sa ekstremnim invaliditetom. A onda, konačno, 2017. godine Tribunal u Italiji saopštio mu je da imaju bebu za njega.

“Osetio sam odmah da je ona moja ćerka”
Bila je to Alba, beba sa Dounovim sindromom, stara 30 dana koju je majka napustila a koja je bila odbijena od čak 20 porodica.

Ovaj ponosni samohrani otac nikada neće zaboraviti osećaj kada je primio poziv… Kako kaže, seća se da je nakon što je primio poziv “teško suzdržao svoju radost”

“Požurio sam u bolnicu da je preuzmem. Kada sam je prvi put držao u naručju, bio sam preplavljen radošću. Osetio sam odmah da je ona moja ćerka”, prisetio se on.

Alba danas ima sedam godina, a sudeći po fotografijama na Lukinim društvenim mrežama, ljubav između oca i ćerke je sve jača i jača.  blic.rs